Ciekawe naturalne barwniki do jajek
Ciekawe naturalne barwniki do jajek
Gotowe barwniki do jajek są ładne i proste w użyciu. Dają dużo możliwości kolorystycznych, jednak uzyskanie bardzo intensywnej barwy nie jest proste i zazwyczaj udaje się tylko na białych jajkach. Inne uzyskują pastelowe odcienie, co nie każdemu przypada do gustu. Żeby osiągnąć bardziej naturalne kolory, a do tego bez chemii, warto skorzystać z naturalnych barwników.
Kolor brązowy
Brązowy kolor jaj, powstały dzięki naturalnym barwnikom, jest bardzo popularny, ponieważ łatwy do uzyskania. Wystarczą łupiny cebuli, garnek z wodą oraz jajka gotowe do farbowania. Żeby uzyskać bardzo intensywny kolor, łupiny najlepiej najpierw namoczyć, zagotować – wtedy puszczą więcej soku – a dopiero po tym włożyć jajka i gotować je w brązowych łupinkach aż do uzyskania oczekiwanego koloru.
Kolor czerwony
Otrzymanie czerwonego koloru na jajkach możliwe jest na dwa sposoby. Pierwszy to użycie łupin z czerwonej cebuli. Drugi – użycie liści hibiskusa. Podobnie jak w przypadku łupin cebuli, należy ugotować jajka z dodatkiem kolorowych łupin lub płatków i czekać, aż nasiąkną odpowiednim kolorem.
Kolor różowy
Ładny, różowy kolor jajek można uzyskać dzięki burakom. Żeby skorupka dobrze nasiąkła ich kolorem, należy zetrzeć je na tarce lub pokroić na drobne kawałki i wrzucić do garnka z wodą. Przed włożeniem jajek można je lekko podgrzać. Następnie dodać jajka i gotować do uzyskania intensywnie różowych jajek lub delikatnego różu. Podobnie działa żurawina, jednak daje ona zdecydowanie jaśniejszą różową barwę.
Kolor żółty
Dzięki naturalnym barwnikom możliwe jest uzyskanie nawet takiego koloru, jak żółty. Zawdzięczać można to przyprawom. Kurkuma oraz curry są w stanie zabarwić skorupki na żółto. Do wody należy dodać 1 opakowanie lub więcej, jeśli garnek jest duży, wybranej przyprawy. Podgrzać, włożyć jajka, a następnie gotować je przez 30 minut, aż do uzyskania przez nie żółtego koloru.
Kolor pomarańczowy
Uzyskanie pomarańczowego koloru jajek jest możliwe dzięki dyni lub marchewce. Wybrany produkt należy pokroić na drobne kawałki, po czym włożyć do wody razem z jajkami. Gotować 30 – 40 minut, aż jajka przybiorą oczekiwaną barwę.
Kolor czarny
Ciekawym kolorem, jaki można nadać jajkom, jest czerń. Uzyskanie jej jest możliwe dzięki ugotowaniu jajek w korze dębu lub z szyszkami olchy. W czasie gotowania przez 40 – 50 minut jajka nabiorą głębokiej, czarnej barwy, która będzie wyróżniać się wśród innych.