Co jeść, aby stracić na wadze?
Co jeść, aby stracić na wadze?
Pożywienie jest dla naszego organizmu źródłem energii albo budulca. Jeżeli dostarczymy zbyt dużo składników energetycznych, zamienią się one w zapasy, czyli tkankę tłuszczową. Warunkiem zmniejszenia wagi ciała jest spalanie tkanki tłuszczowej, a do tego konieczny jest niedobór energetyczny. Trzeba zatem tak zbilansować dietę, by ilość dostarczonych kalorii była mniejsza od dziennego zapotrzebowania. Zmusi to organizm do sięgnięcia po zgromadzone zapasy. Sam bilans kaloryczny to jednak nie wszystko – ważne jest także, co jemy i jakie produkty łączymy.
Dieta niełączenia
Autorem diety niełączenia jest William Hay. Podzielił on produkty spożywcze na białkowe (drób, jaja, ryby, mleko, gotowane mięso, sery), węglowodanowe (makarony, ryż, kasza, pieczywo) oraz obojętne (warzywa, orzechy, wędzone ryby). Dieta ta polega na niełączeniu w jednym posiłku węglowodanów i białek, tak więc należy zrezygnować z jedzenia smażonej rybki z chlebem czy ziemniakami albo kanapki z białym serem, jajkiem lub wędliną. Wymaga to od nas innego komponowania posiłków, niż na ogół jesteśmy przyzwyczajeni, ale gwarantuje poprawę przemiany materii i redukcję wagi. Należy jeść węglowodany w połączeniu z produktami neutralnymi i podobnie białka, na przykład makaron z pesto czy pierś kurczaka z brokułami.
Rola błonnika
Błonnik to szczotka, dzięki której skutecznie pozbywamy się z organizmu niestrawionych resztek. Jeśli mamy za mało błonnika, w jelitach powstają toksyczne złogi, które zatruwają nasz organizm. Można skutecznie temu przeciwdziałać, jedząc owoce ze skórką i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Właściwa przemiana materii jest konieczna przy odchudzaniu, jeżeli cierpimy na zaparcia, najpierw trzeba pozbyć się tego problemu. Nie powinno się stosować w tym celu różnych leków i suplementów, żeby nie dopuścić do rozleniwienia się jelit. Zażywanie takich preparatów może doprowadzić do uporczywych, przewlekłych zaparć. Najlepsze środki zaradcze to jedzenie jabłek ze skórką, suszonych śliwek, włączenie do diety siemienia lnianego, które doskonale reguluje trawienie oraz picie rano na czczo wody z cytryną.
Odchudzający ananas
Ananas (oczywiście surowy, nie taki z puszki) doskonale wspomaga odchudzanie. Reguluje pracę układu trawiennego, działa oczyszczająco i wywołuje poczucie sytości. Plasterek ananasa zjedzony jako przekąska pomoże nam wytrwać do kolejnego posiłku i ułatwi przestrzeganie reżimu dietetycznego. Ten owoc nie jest kaloryczny, a ma dużo wartości odżywczych. Zawiera wiele cennych minerałów (potas magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan) oraz witaminy A, C i z grupy B. Bardzo ważnymi składnikami ananasa są ułatwiający odchudzanie błonnik oraz bromelaina, która ułatwia trawienie białek.
Moc grejpfruta
Grejpfruty to wspaniali sprzymierzeńcy odchudzających się osób. Zwiększają odporność dzięki zawartości dużej ilości witaminy C oraz beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Dostarczają również witamin z grupy B oraz potasu. Bardzo ważne jest to, że są niskokaloryczne (50 kcal na 100 g) oraz mają niski indeks glikemiczny i dzięki zawartym w nich pektynom obniżają poziom glukozy we krwi. Dlatego grejpfruty są owocami zalecanymi dla osób chorych na cukrzycę. Grejpfruty przyśpieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i wspomagają oczyszczanie organizmu. Takie właściwości ma wewnętrzna, biała skórka owocu, dlatego nie należy jej usuwać do końca – mimo lekko gorzkiego smaku jest cennym składnikiem.