Co warto wiedzieć o przycinaniu drzewka bonsai?
Co warto wiedzieć o przycinaniu drzewka bonsai?
Bonsai to sztucznie wyhodowane, zminiaturyzowane drzewa i krzewy o płytkim systemie korzeniowym, rosnące w płaskich pojemnikach. Sztuka bonsai wywodzi się z Chin oraz Japonii. Do uprawy nadają się gatunki drzew i krzewów o zdrewniałych pędach, którym odpowiedni kształt nadaje się przez przycinanie, uszczykiwanie pędów i modelowanie kształtu korony za pomocą drutu. Najbardziej cenione jako bonsai są dęby, sosny, cisy, świerki, żywotniki i jałowce.
Bonsai iglastych nie można przycinać nożyczkami, gdyż powoduje to brązowienie i usychanie końcówek pędów.
Nie jest konieczne kupowanie drogich, specjalistycznych narzędzi do bonsai. Można przycinać te drzewka narzędziami ogrodniczymi (ostre nożyczki ogrodnicze albo mały sekator).
Podstawowe zasady
Drzewko bonsai przycina się przede wszystkim po to, aby nadać mu odpowiedni kształt. Trzeba pamiętać, że jest to żyjąca roślina, która cały czas się zmienia, i należy ją przycinać regularnie. Pozostawienie drzewka samemu sobie powoduje, że traci ono swój urok, zamienia się w zwykłą zaniedbaną roślinę w doniczce. Przycina się nawet stuletnie okazy. Drzewka bonsai przycina się w różnych terminach, w zależności od gatunku. Młode drzewka liściaste oraz drzewka iglaste regulujemy, uszczykując pędy palcami, dorosłe drzewka liściaste przycina się nożyczkami lub sekatorem, a grubsze gałęzie małą piłą. Podczas przycinania należy zachować równowagę między dolną partią drzewka z korzeniami a górną częścią, koroną.
Kiedy przycinamy?
Na ogół koronę drzewka bonsai przycina się dwa razy w ciągu sezonu, na wiosnę oraz w lecie. Wyjątkiem są sosny, które wymagają tylko jednego cięcia. Natomiast jałowce i żywotniki przycina się kilka razy w sezonie. Przycinanie korzeni powinno się wykonywać co dwa lata na wiosnę, dbając o to, by nie zmniejszyć bryły korzeniowej więcej niż o jedną trzecią.
Przycinanie drzewka bonsai – kształtowanie korony
Pierwsze lata pielęgnacji bonsai poświęca się na nadanie właściwego kształtu koronie. Pędy skraca się radykalnie, najczęściej o połowę. Nowe przyrosty, które odbiegają od założonego kształtu, trzeba ścinać. Usuwa się także zbędne pędy. Powoduje to, że pień oraz pozostawione gałęzie zwiększają swoją grubość. Najważniejsze jest uzyskanie pożądanego kształtu korony i temu podporządkowuje się cięcie.
Przycinanie pędu głównego
Pęd główny (wierzchołkowy) powinno się przycinać nad rozgałęzieniem bocznym, a z niego wyprowadzić nowy wierzchołek. W tym celu okręca się gałązkę drutem i ustawia pionowo.
Nadawanie drzewku kształtu
W ładnie uformowanym drzewku bonsai musi być wyeksponowany pień. Uzyskuje się ten efekt dzięki temu, że z tyłu drzewka pozostawia się więcej pędów niż z przodu. Ponieważ dzięki systematycznemu przycinaniu drzewko wytwarza dużo nowych, drobnych pędów, powstaje gęsta korona o wielu cienkich gałązkach. Jest ona proporcjonalna do wysokości zminiaturyzowanego drzewka.