Dobra jajeczna maseczka do włosów
Dobra jajeczna maseczka do włosów
Włosy w okresie jesienno-zimowym wymagają dodatkowej pielęgnacji. Często w tym okresie stają się zniszczone, osłabione, częściej wypadają i nie mają tak wiele blasku, jak latem, co bywa związane z brakiem witamin. W takiej sytuacji pielęgnacja włosów jest niezwykle istotna. Szampony, odżywki, to wszystko jest przydatne, lecz równie istotne jest również wykonanie raz na tydzień odżywiającej maseczki z jajka i jogurtu.
Jakich rzeczy potrzeba?
Do wykonania skutecznej maseczki niezbędnych jest kilka elementów, wśród nich powinny znaleźć się:
* 1/2 opakowania jogurtu,
* 1 jajko,
* 1 banan,
* 1 łyżeczka olejku z witaminą E,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 4 krople olejku z drzewa herbacianego.Krok pierwszy
Jogurt przelać do miski – jeżeli ma się bardzo długie włosy, można dodać zawartość całego małego kubeczka. Białą miksturę zmiksować przy pomocy blendera, aż stanie się puszysta.
Krok drugi
Do osobnej miski wbić jajko, po czym również je ubić na puszystą masę. Powinna być gładka i jednolita. Dopiero po osiągnięciu takiego efektu można połączyć ją z jogurtem, oba składniki mieszając aż do ich połączenia.
Krok trzeci
Banana rozgnieść widelcem na papkę, dodać do jogurtu i jajka. Uzupełnić miksturę olejkami oraz sokiem z cytryny, po czym dokładnie zmiksować, tworząc jednolitą miksturę, która będzie wygodna do nakładania jej na włosy.
Krok czwarty
Gotową maseczkę nanieść na lekko wilgotne włosy od nasady po końcówki. Można lekko wmasować papkę w skórę głowy. Pozostawić na 20 – 25 minut, a następnie dokładnie spłukać i pozostawić włosy do wyschnięcia.
Zalety maseczki do włosów
Dzięki odpowiednim składnikom maseczka do włosów pomaga w walce z przetłuszczającymi się kosmykami oraz ze zniszczonymi włosami. Witamina E oraz substancje zawarte w jajku dostarczają witamin, odżywiają, a jogurt łagodzi podrażnienia skóry głowy.