Skuteczne sposoby na ból gardła
Skuteczne sposoby na ból gardła
Ból gardła potrafi doskwierać szczególnie w czasie chłodnych miesięcy. Pomimo noszenia szalika lub zakrywających szyję kurtek i płaszczy może dojść do rozwoju infekcji. Najczęściej, aż w 80%, jest ona spowodowana rozwojem wirusów. Jeżeli nie zostanie wyleczona, może spowodować rozwój poważniejszego przeziębienia, a nawet innej choroby, dlatego gdy tylko poczuje się ból, problemy z przełykaniem i niemiłe kłucie w przełyku, to znak, że czas podjąć leczenie.
Osolona woda
Na bolące gardło bardzo dobrze pomaga woda z solą. Nie ma przyjemnego smaku, jednak skutecznie wspomaga zwalczanie bakterii. Wystarczy 1 szklanka letniej wody – nie może być gorąca, żeby się nie poparzyć – oraz 1 łyżeczka soli. Należy wymieszać sól w wodzie, aż do jej całkowitego rozpuszczenia, a następnie płukać gardło oraz całą jamę ustną, w której również znajdują się chorobotwórcze bakterie. Płukanie słoną mieszanką można powtarzać 3 – 4 razy dziennie, aż do ustąpienia objawów.
Smaczne napoje
Podczas leczenia bólu gardła bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów. Ze względu na ból przełykanie nie będzie łatwe i przyjemne, jednak szybko zauważy się znaczną poprawę, pod warunkiem że napoje będą odpowiednie do walki z chorobą. Polecana jest przede wszystkim ciepła – nie gorąca! – herbata z dodatkiem miody oraz cytryny. Miód ma działanie antybakteryjne i nawilżające, a cytryna zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność i wpływa na zmniejszenie ilości bakterii. Równie dobrze jako dodatek sprawdzi się sok malinowy albo napar z czarnego bzu, antybakteryjny i stymulujący układ immunologiczny.
Skuteczny rosół
Jedzenie rosołu w czasie choroby nie jest zabobonem sprzed wieków, gdyż faktycznie ma on działanie wspierające organizm i lecznicze. Rosół lub bulion jest bardzo pożywny, rozgrzewa ciało i pozwala na szybsze zwalczenie intruzów wywołujących ból gardła. Dodatkowo, nawilża błonę śluzową gardła, które jest podrażnione podczas choroby. Co istotne, rosół jest łatwiejszy do jedzenia w czasie choroby niż pokarmy stałe.
Syropy na gardło
Dobrym lekarstwem na ból gardła są również syropy, które działają antybakteryjnie oraz stymulują układ odpornościowy. Można zakupić odpowiednie specyfiki w aptece, np. syrop prawoślazowy, albo wykonać je samodzielnie. Syrop z buraków i syrop z cebuli to jedne ze skuteczniejszych leków naturalnych. Wystarczy zetrzeć buraka lub pokroić cebulę na plasterki, zasypać cukrem albo zalać miodem w słoiku i pozostawić na kilka godzin, aż puszczą sok. Następnie popijać po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.
Leczniczy miód
Antybakteryjne i antyseptyczne działanie miodu jest znane od wieków, dlatego warto z niego korzystać, gdy boli gardło, nie tylko dodając do herbaty. Równie dobrze sprawdzi się popijanie miodu rozpuszczonego w wodzie. Należy wybrać miód dowolnego gatunku, ale koniecznie naturalny, nie sztuczny i rozpuścić go w ciepłej wodzie, o temperaturze maksymalnie 40 stopni Celsjusza. Wypić.