Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować buraczany syrop na kaszel?

Opiekun artykułu: gumienny
Jak przygotować buraczany syrop na kaszel?

Jak przygotować buraczany syrop na kaszel?

Sezon na zachorowania i przeziębienia coraz bliżej, a to oznacza, że konieczne jest posiadanie w domu odpowiednich leków. Niekoniecznie muszą to być specyfiki z apteki. Jest wiele naturalnych produktów, z których można przygotować dobre lekarstwo na uciążliwy kaszel. Jednym z nich są znane i lubiane buraki, które nadają się do przyrządzenia syropu.

Advertising
Advertising
  • Właściwości buraków

    Właściwości buraków

    Buraki nie są tak często polecane na przeziębienie jak czosnek albo cebula. Jednak jeśli nie przepada się za dwoma wymienionymi składnikami, buraki z powodzeniem zastąpią je w leczeniu. Ich największą zaletą jest posiadanie w miąższu dużej ilości witamin oraz składników mineralnych, odpowiedzialnych nie tylko za ogólne wsparcie organizmu, ale przede wszystkim za wytwarzanie dużej ilości czerwonych ciałek krwi. Dzieje się to dzięki żelazu. Im więcej czerwonych krwinek, tym lepiej dla organizmu. Jest on mniej podatny na choroby, układ immunologiczny zwalcza infekcję i nie pozwala się jej rozwinąć. Dodatkowo w burakach znajduje się dużo witamin A i E, które poprawiają ogólną kondycję ciała.

  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania skutecznego syropu nie jest potrzebne wiele. Wystarczą dwa składniki:
    * 1 – 2 buraki,
    * 2 łyżeczki miodu.
    Przyda się również tarka o średnich oczkach, garnek oraz słoik, w którym można przechowywać gotowy syrop.

  • Przygotowanie syropu

    Przygotowanie syropu

    Buraki obrać ze skórki. Umyć pod zimną wodą, a następnie zetrzeć oba na tarce, prosto do niewielkiego garnka. Dodać do buraków miód. Zamieszać wszystko łyżeczką, po czym postawić garnek na kuchence i włączyć mały gaz. Podgrzewać całość przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Bardzo ważne jest pilnowanie, żeby nie doprowadzić do zagotowania się syropu, ponieważ mogłoby to sprawić, że cenne składniki lecznicze wyparowałyby. Dotyczy to przede wszystkim wrażliwego na temperaturę miodu.Gotowy syrop można przelać do przygotowanego wcześniej słoika. Po jego ochłodzeniu warto przechowywać go w lodówce.

  • Stosowanie syropu buraczanego

    Stosowanie syropu buraczanego

    Syrop z buraków ma wiele właściwości, które mogą pomóc w leczeniu zarówno kaszlu, jak i przeziębienia oraz anginy, a nawet pierwszych objawów grypy, np. bólu kości.

    Gotowy syrop buraczany należy popijać co 1 godzinę po 1 łyżeczce. Można go również rozpuścić w letniej wodzie i wraz z nią popijać.

Popularne tagi
  • właściwości syropu z fiołków
  • kapusta
  • lekarz
  • wirusy
  • syrop z czarnego bzy
  • hartowanie ciała
  • domowe sposoby na grypę
  • kran
  • przenoszenie zarazków
  • zapalenie migdałków
  • metody leczenia gardła
  • zrywanie czarnego bzu
  • układ oddechowy
  • domowe leki na przeziębienie
  • kwas askorbinowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising