Domowy krem waniliowo-pomarańczowy do rąk
Domowy krem waniliowo-pomarańczowy do rąk
Pielęgnacja rąk przy pomocy kremu jest niezwykle istotna. Zarówno latem, jak i zimą dłonie narażone są na niekorzystne warunki atmosferyczne, słońce, wiatr, brak witamin, przesuszenie, przez co skóra jest skłonna do pękania oraz szorstka. Nie jest to ani miłe, ani przyjemne w dotyku. W związku z tym warto mieć pod ręką krem, który ułatwi pielęgnację dłoni, najlepiej krem domowy z naturalnych składników.
Czego potrzeba?
Aby wykonać skuteczny krem, potrzebne będą następujące składniki:
* 30 ml olejku migdałowego,
* 12 g wosku pszczelego,
* 12 g masła kakaowego,
* 10 kropli olejku z marchwi,
* 10 kropli olejku pomarańczowego,
* 10 kropli olejku waniliowego.Etap pierwszy
Do rondla wlać 5 cm wody i postawić na piecu. Podgrzewać, aż zacznie unosić się para. Gdy do tego dojdzie, postawić na rondlu metalową miskę, której podgrzewanie nie zaszkodzi. W misce umieścić masło kakaowe oraz wosk.
Etap drugi
Ciągle mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników. Następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i rozpocząć dodawanie olejków. Dodawać po kolei, nie przestając mieszać. Olejki muszą dokładnie połączyć się z woskiem oraz masłem.
Etap trzeci
Krem, jeszcze ciepły, przelać do sterylnego słoika albo słoiczków. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zastygnięcia, po czym zakręcić. Można używać od razu, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę. Ze względu na naturalne składniki kremu można używać go maksymalnie przez 6 miesięcy.