Doskonałe jajka w pomidorach – jak je przyrządzić?
Doskonałe jajka w pomidorach – jak je przyrządzić?
Jajka można przygotować na wiele sposobów. To ich największa zaleta. W związku z tym warto próbować nowych sposobów podania, niezależnie od tego, czy ma być to coś smacznego na śniadanie tylko dla domowników, czy na większe spotkanie podczas kolacji. Jajka sadzone w pomidorach prezentują się na tyle ciekawie, że urozmaicą każdą chwilę, a nie są bardzo trudne do zrobienia. Spróbuj.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby zrobić pyszne danie jajeczno-warzywne, niezbędne jest przygotowanie określonych, świeżych, składników spożywczych, a są to:
* 2 jajka,
* 2 pomidory,
* 1 łyżeczka oliwy,
* 1 łyżeczka bułki tartej,
* szczypiorek,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Przygotowane pomidory – najlepiej dość duże – dokładnie umyć i usunąć zielone szypułki, jeżeli znajdowały się na warzywach. Wytrzeć, po czym ściąć ostrym nożem wierzch pomidorów na 3/4 wysokości każdego z nich. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć pomidory z miękkiego miąższu.
Krok drugi
Puste wnętrze pomidora można przemyć wodą lub przetrzeć papierowym ręcznikiem, usuwając resztki. Po zrobieniu tego przygotować piekarnik, rozgrzewając go do 180 stopni Celsjusza. Jest to idealna temperatura do wykonania dania.
Krok trzeci
Szczypiorek dokładnie przemyć i posiekać. Do pomidorów wsypać bułkę tartą oraz posiekaną zieleninę. Jajka sparzyć i do każdego pomidora wbić po jednym. Można pozostawić w takim stanie, jak zostało wbite, lub zamieszać. Doprawić oliwą, solą oraz pieprzem. Położyć pomidory na blasze do pieczenia i wsunąć do piekarnika. Piec przez 20 minut, aż jajka dobrze się zetną. Na 3 – 4 minuty przed końcem zapiekania można posypać jajka tartym serem. Wyjąć i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!