Jak dobrze przechowywać szparagi?
Jak dobrze przechowywać szparagi?
Szparagi to warzywa, które są w dalszym ciągu dość nieśmiało wprowadzane w kuchni polskiej. Jednak coraz częściej znajdują się w dietach odchudzających, są polecane jako źródło witamin, a tym samym chętniej kupowane. Kupienie nie oznacza jednakże, że będą one wykorzystane od razu, co oznacza, że trzeba zadbać o ich odpowiednie przechowywanie.
Przygotowanie szparagów
Po zakupie szparagów i przyniesieniu ich do domu trzeba je odpowiednio przygotować do dalszego przechowywania. Konieczne jest przede wszystkim przycięcie wszystkich. Najbardziej komfortowe jest związanie ich gumką oraz odcięcie wszystkich końcówek naraz przy pomocy ostrego noża.
Szparagi i woda
Po przycięciu szparagów przejść do przygotowania słoika z wodą. Słoik powinien być szeroki, żeby wszystkie szparagi mogły zostać do niego włożone. Naczynie uzupełnić 5 cm wody, zimnej, przefiltrowanej albo zimnej mineralnej. Po włożeniu szparagów do wody należy upewnić się, że wszystkie końcówki warzywa znajdują się w wodzie.
Nakładanie worka
Gdy pierwsza część będzie przygotowana, można przejść dalej w zapewnieniu szparagom warunków do zachowania świeżości. Sięgnąć po worek foliowy, a następnie nałożyć go na szparagi i górę słoika. Nie trzeba pokrywać nim całego naczynia, wystarczy tylko góra, aby stworzyć nad szparagami bańkę. Nie należy obawiać się, że będzie to niekorzystne dla szparagów i zaczną usychać, bo będzie im duszno.
Przechowywanie szparagów
Tak przygotowane szparagi oraz konstrukcję nad nimi włożyć do lodówki. Dobrze jest umieścić je z tyłu lodówki, gdzie jest najzimniej.Dzięki takiemu zabezpieczeniu – z folii – szparagi będą przez długi czas świeże i chrupiące. Zazwyczaj czas ich poprawnego wyglądu oraz smaku to tydzień, jednak jeśli były bardzo świeże, okres ten może być dłuższy o kilka dni.