Jak przygotować baranka z pianek marshmallow?
Jak przygotować baranka z pianek marshmallow?
Słodkości podane po śniadaniu i obiedzie świątecznym to tradycja. Jednak nie każdego kuszą mazurki albo baby oblane lukrem. Rzadko zachęcają dzieci i wielbicieli znacznie słodszych przysmaków. Ich gustom dogodzą jednak baranki z pianek marshmallow. Bardzo słodkie, bardzo kuszące, a przede wszystkim wyjątkowo atrakcyjne wizualnie. Kto oprze się białemu barankowi smakującemu cukrem? Nikt. Spróbuj, a sama się przekonasz.
Potrzebne składniki spożywcze
Przygotowanie baranka z pianek wymaga odpowiednich składników spożywczych, dostępnych w każdym sklepie z artykułami żywnościowymi. Potrzebne są:
* 45 pianek marshmallow, małych,
* 2 małe biszkopty okrągłe,
* 2 duże biszkopty okrągłe,
* 3 czarne żelki podłużne (lukrecje),
* polewa czekoladowa mleczna, gotowa,
* polewa czekoladowa, biała, gotowa.
Chcąc przygotować więcej słodkich baranków, wystarczy podwoić albo potroić ilość składników.Pierwszy krok
Przygotowane polewy doprowadzić do stanu płynnego, kierując się przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy trzymanie torebki z polewą w ciepłej wodzie, po 5 – 10 minutach jest gotowa do używania.Sięgnąć po nóż i 1 żelkę podzielić na 4 części równej wielkości, które będą stanowić nóżki baranków. Lukrecje są najlepsze do ich wykonania, gdyż są dość twarde. Żelki innego rodzaju mogą nie utrzymać ciężaru kolejnych elementów albo zacząć się rozpuszczać, sprawiając, że baranek będzie się kiwać.
Drugi krok
Kawałki żelek maczać w polewie czekoladowej i przyklejać je do spodu dużego biszkopta. Baranek zyska nóżki.
Pianki marshmallow maczać w białej polewie. Przyklejać każdą do górnej, wypukłej części biszkopcika, dociskając lekko. Po ułożeniu jednej warstwy odczekać 5 minut do zastygnięcia polewy, a następnie nakładać drugą, żeby uzyskać kształt stożka.
Trzeci krok
Jedną z pianek pokroić na 4 równe części, uzyskując 4 kółka. Na środku każdego z nich zrobić kropkę z czekolady. Będą to oczka zwierzątka. Pozostałą żelkę pokroić na cieniutkie paseczki, które zostaną przeznaczone na włosy baranka.
Czwarty krok
Zamoczyć jeden z brzegów małego biszkopta w ciemnej polewie czekoladowej. Przykleić do niej włoski z żelek. Poniżej, również używając czekolady, przykleić oczka z pianki. Pozostawić do wyschnięcia.
Gdy czekolada na główce baranka zaschnie, dokleić ją do tułowia pokrytego piankami. Baranki piankowe można zjadać od razu lub przechowywać w lodówce do chwili podania, aby czekolada nie rozpuściła się i pianki nie odpadły. Smacznego!