Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować pierniczki na choinkę?

Opiekun artykułu: merblanc
Jak przygotować pierniczki na choinkę?

Jak przygotować pierniczki na choinkę?

Nie ma wątpliwości, że pierniczki są smaczne i lubiane, szczególnie w czasie Bożego Narodzenia. Jednak poza ozdabianiem talerzy, mogą ozdobić również choinkę, wzbogacając dekorację z innych ozdób albo zastępując całkowicie tradycyjne bombki i łańcuchy. Aby pierniczki mogły zawisnąć na gałązkach, konieczne jest wykonanie ich w określony sposób. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przed rozpoczęciem wykonywania pierniczków trzeba zebrać odpowiednie produkty. Muszą znaleźć się wśród nich:
    * 600 g mąki pszennej,
    * 250 g masła,
    * 250 g miodu,
    * 150 g cukru,
    * 50 g kakao,
    * 1 jajko,
    * 1 łyżeczka sody,
    * przyprawa do pierników.
    Żeby ciastka wyglądały jeszcze ładniej, przyda się lukier do dekoracji. Można go wykonać z:
    * 1 białka,
    * 1,5 szklanki cukru pudru.

  • Krok pierwszy

    Masło przełożyć do rondelka, dosypać cukier, wlać miód i postawić na gazie. Poczekać, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i zagotować. Zdjąć z pieca, pozostawić do ostudzenia, a następnie wbić jajko i bardzo dobrze wymieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, kakao, przyprawę do piernika oraz ostudzoną masę miodową. Rozpocząć zagniatanie. Gdy jest to trudne w misce, należy przełożyć składniki na posypaną mąką stolnicę i zagniatać, pamiętając, że ciasto piernikowe nie może być długo zagniatane, ponieważ pierniki mogą stać się za twarde. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, a następnie zacząć wycinać świąteczne kształty. Przy pomocy słomki robić w ciastkach dziurki, przez które później będzie przewleczony sznurek. Wycięte pierniczki wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu przełożyć je na blachę do pieczenia i piec 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Z białka i cukru pudru ukręcić gęsty lukier. Patyczkiem do szaszłyków lub pędzlem nakładać go na powierzchnię pierników. Poczekać, aż ozdoba całkowicie wyschnie. Przez dziurki przewlec sznurek albo wstążkę. Tak przygotowane ozdoby zawiesić na choince i sycić się pięknym widokiem świątecznego drzewka.

Popularne tagi
  • farba biała
  • aromat kawowy
  • pogotowie
  • wstążka
  • zieleń
  • kolacja wigilijna
  • nalepka
  • obchody mikołajek
  • papierowy talerz
  • dekoracja stołu
  • bransoletka
  • świeżość choinki
  • limonka
  • książki
  • zrób to sam
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising