Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić tradycyjny chrzan wielkanocny?

Opiekun artykułu: jakub
Jak przyrządzić tradycyjny chrzan wielkanocny?

Jak przyrządzić tradycyjny chrzan wielkanocny?

W przyrządzaniu potraw wielkanocnych rządzi tradycja podobna do potraw bożonarodzeniowych. Pewne elementy muszą być, ku radości wszystkich biesiadników. Poza babką piaskową, jajkami i żurkiem wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez domowego chrzanu oraz sosu chrzanowego, z którymi potrawy od razu inaczej smakują.

Advertising
Advertising
  • Składniki na domowy chrzan

    Składniki na domowy chrzan

    Do wykonania dobrego i aromatycznego chrzanu, który stanie na wielkanocnym stole, niezbędne są odpowiednie składniki, czyli:
    * 10 dag chrzanu (korzenia),
    * 1/2 szklanki śmietany 18%,
    * 2 jajka,
    * 1/4 łyżeczki soli,
    * 1/4 łyżeczki cukru,
    * 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny).
    Przydatna jest również miska, nóż oraz słoik, w którym chrzan może być bezpiecznie przechowywany.

  • Wykonanie chrzanu

    Wykonanie chrzanu

    Korzeń chrzanu należy obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na drobne kawałki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skórki, po czym posiekać na drobne kawałki i zmieszać ze śmietaną. Dodać do chrzanu. Można tylko wymieszać łyżką, dodając przyprawy, lub przed ich dosypaniem ucierać przez jakiś czas kulą do ucierania. Chrzan puści nieco soku, a do tego dokładniej połączy się z jajkami i śmietaną. Po wykonaniu tego dodać sól, cukier, ocet i spróbować, jak smakuje. Jeżeli spełnia wymagania – przełożyć do słoika i podawać w czasie świątecznych posiłków. Bardzo dobrze smakuje z szynką oraz z białym barszczem.

  • Składniki na sos chrzanowy

    Składniki na sos chrzanowy

    Dla niektórych osób chrzan z jajkiem, w którym wyraźnie czuć chrzanowe drobinki, jest za ostry. W takiej sytuacji można skorzystać z przepisu na sos chrzanowy, delikatniejszy, lecz równie dobry. Przygotowanie sosu wymaga następujących składników:
    * 1 korzeń chrzanu (średni),
    * 25 dag majonezu,
    * 1/2 szklanki śmietany (gęstej),
    * 1/4 łyżeczki cukru,
    * 1/4 łyżeczki soli,
    * 3 – 4 krople soku z cytryny.

  • Wykonanie sosu chrzanowego

    Wykonanie sosu chrzanowego

    Chrzan utrzeć na tarce o drobnych oczkach, włożyć do sitka i przelać gorącą wodą. Przełożyć do miski, po czym dodać majonez oraz śmietanę. Zamieszać, a następnie dodać przyprawy i znów mieszać, aż masa będzie miała gładką konsystencję. Sos jest idealnym dodatkiem do jajek na twardo, galarety z kurczaka i mięs podawanych na zimno.

Popularne tagi
  • kartka z pisanką wielkanocną
  • gleba
  • złota pisanka
  • farbowanie jaj
  • oliwa z oliwek
  • piekarnik
  • nadzienie alkoholowe
  • wyrabianie ciasta
  • smutek
  • pisanka marmurkowa
  • drożdże
  • symbol dobrobytu
  • cienkopis
  • sposób wykonania dekoracji
  • napis
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising