Jak przyrządzić tradycyjny chrzan wielkanocny?
Jak przyrządzić tradycyjny chrzan wielkanocny?
W przyrządzaniu potraw wielkanocnych rządzi tradycja podobna do potraw bożonarodzeniowych. Pewne elementy muszą być, ku radości wszystkich biesiadników. Poza babką piaskową, jajkami i żurkiem wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez domowego chrzanu oraz sosu chrzanowego, z którymi potrawy od razu inaczej smakują.
Składniki na domowy chrzan
Do wykonania dobrego i aromatycznego chrzanu, który stanie na wielkanocnym stole, niezbędne są odpowiednie składniki, czyli:
* 10 dag chrzanu (korzenia),
* 1/2 szklanki śmietany 18%,
* 2 jajka,
* 1/4 łyżeczki soli,
* 1/4 łyżeczki cukru,
* 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny).
Przydatna jest również miska, nóż oraz słoik, w którym chrzan może być bezpiecznie przechowywany.Wykonanie chrzanu
Korzeń chrzanu należy obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na drobne kawałki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skórki, po czym posiekać na drobne kawałki i zmieszać ze śmietaną. Dodać do chrzanu. Można tylko wymieszać łyżką, dodając przyprawy, lub przed ich dosypaniem ucierać przez jakiś czas kulą do ucierania. Chrzan puści nieco soku, a do tego dokładniej połączy się z jajkami i śmietaną. Po wykonaniu tego dodać sól, cukier, ocet i spróbować, jak smakuje. Jeżeli spełnia wymagania – przełożyć do słoika i podawać w czasie świątecznych posiłków. Bardzo dobrze smakuje z szynką oraz z białym barszczem.
Składniki na sos chrzanowy
Dla niektórych osób chrzan z jajkiem, w którym wyraźnie czuć chrzanowe drobinki, jest za ostry. W takiej sytuacji można skorzystać z przepisu na sos chrzanowy, delikatniejszy, lecz równie dobry. Przygotowanie sosu wymaga następujących składników:
* 1 korzeń chrzanu (średni),
* 25 dag majonezu,
* 1/2 szklanki śmietany (gęstej),
* 1/4 łyżeczki cukru,
* 1/4 łyżeczki soli,
* 3 – 4 krople soku z cytryny.Wykonanie sosu chrzanowego
Chrzan utrzeć na tarce o drobnych oczkach, włożyć do sitka i przelać gorącą wodą. Przełożyć do miski, po czym dodać majonez oraz śmietanę. Zamieszać, a następnie dodać przyprawy i znów mieszać, aż masa będzie miała gładką konsystencję. Sos jest idealnym dodatkiem do jajek na twardo, galarety z kurczaka i mięs podawanych na zimno.