Oryginalne pączki z galaretką – jak je przyrządzić?
Oryginalne pączki z galaretką – jak je przyrządzić?
Gdy tylko zbliża się tłusty czwartek, zaczynają się rozmyślania, jakie pączki przygotować. Wybór jest bardzo bogaty – pączki z marmoladą, czekoladą, nadzieniem z likieru, bitą śmietaną, bez dodatków. Jednak zamiast co roku szykować to samo, warto dać się ponieść wyobraźni i wraz z nami przygotować pączki z galaretką.
Jakich składników potrzeba?
Podstawą, jak zawsze podczas gotowania, jest zebranie składników spożywczych. Najważniejsze są wśród nich:
* 3,5 szklanki mąki,
* 2/3 szklanki mleka,
* 1/3 szklanki cukru,
* 2,5 łyżeczki drożdży instant,
* 100 g masła,
* 1,25 szklanki cukru pudru,
* 1/4 szklanki galaretki truskawkowej,
* 3 jajka,
* lukier,
* olej do smażenia.Pierwszy krok
Do miski wlać ciepłe – ale nie gorące – mleko, dodać drożdże i zamieszać, żeby się rozpuściły. Przykryć miskę ścierką i pozostawić na 15 minut, aż zaczyn spęcznieje. Po kwadransie dodać do mikstury jajko, cukier, mąkę, szczyptę soli i połączyć wszystko mikserem, aż uzyska się jednolitą konsystencję.
Drugi krok
Następnie rozpocząć dodawanie 100 g masła. Najlepiej podzielić je na mniejsze kawałki, wrzucać i łączyć, gdy każda kolejna porcja będzie częścią ciasta. Po dodaniu masła ponownie przykryć miskę ścierką i pozostawić ją w ciepłym miejscu na 2 godziny.W tym czasie wyłożyć blaszkę do pieczenia papierem pergaminowym i natłuścić go lekko. Kiedy ciasto urośnie, rozwałkować je na stolnicy, po czym szklanką wycinać z niego okręgi, odkładając je na blachę. Ponownie przykryć ścierką i pozostawić na 1 godzinę.
Trzeci krok
Przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu i pozostawić do ostudzenia oraz lekkiego stężenia.
Na patelni rozgrzać olej i zacząć smażyć pączki, po 3 na patelni. Po usmażeniu odkładać na talerz pokryty ręcznikami papierowymi, żeby nadmiar tłuszczu został usunięty.
Czwarty krok
Ciepłe pączki obtaczać w lukrze albo cukrze pudrze i przestudzić. Na koniec, galaretkę włożyć do rękawa cukierniczego i uzupełniać przysmaki porcjami galaretki. Pozostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie podawać. Pączusie z galaretką są najsmaczniejsze w dniu ich wykonania.