Jak przyrządzić wielkanocną zupę marchewkową?
Jak przyrządzić wielkanocną zupę marchewkową?
Nie da się ukryć, że małe dzieci nie są od razu wielbicielami żurku i białego barszczu, czyli tradycyjnych potraw wielkanocnych. Zamiast wmuszać je w dziecko lub denerwować się, że nie je, warto zmodyfikować tradycję i podać najmłodszej latorośli coś wyjątkowego – smaczną zupę marchewkową.
Składniki na zupę
Przygotowanie dobrej zupy wymaga świeżych składników, które bez problemu można dostać w każdym sklepie. Wśród nich znajdują się:
* 3 marchewki,
* 1/2 pomarańczy,
* 1/2 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie),
* 2 łyżeczki białego sera,
* 2 łyżeczki masła,
* 1,5 szklanki bulionu drobiowego,
* cebula dymka,
* pieprz,
* sól,
* 1 kromka chleba tostowego.Krok pierwszy
Marchewkę należy umyć i cienko obrać ze skórki. Pokroić w niezbyt grube, ale też niezbyt cienkie plasterki.W garnku przygotować bulion z kurczaka. Wystarczy gotować przez pół godziny 1 – 2 skrzydełka kurczaka, a następnie odlać 1,5 szklanki z przygotowanego wywaru. Marchewkę przełożyć do garnka, zalać odpowiednią ilością bulionu, dodać masło i zamieszać, a następnie postawić garnek na ogniu. Przykryć pokrywką i gotować, aż marchewka zacznie mięknąć.
Krok drugi
Do wywaru dodać imbir i miąższ pomarańczowy, a następnie gotować, aż marchewka całkiem zmięknie. Po tym czasie przelać zawartość do miksera lub robota kuchennego i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można doprawić odrobiną cukru, żeby zupa była słodsza, co może bardziej przypaść do gustu dziecku. Całość zmiksować do powstania intensywnie pomarańczowego kremu.
Krok trzeci
Zupę przelać na płaski talerz, po czym przejść do wykonania zajączka z chleba tostowego. Kromkę przypiec w tosterze, a następnie przekroić tak, żeby uzyskać trójkątną twarz królika oraz uszka. Twarz położyć na środku talerza, dołożyć uszka, a następnie z kawałków żółtego sera wykonać okrągłe oczka oraz pyszczek. Nosek można zrobić z połówki pomidora koktajlowego, natomiast z dymki można wykonać zajęcze wąsy.