Jak samodzielnie przygotować potpourri?
Jak samodzielnie przygotować potpourri?
Potpourri to umieszczona w ozdobnym naczyniu, często ceramicznym lub szklanym, pachnąca mieszanka różnych kwiatów, przypraw i ziół. Potpourri można wykonać na sucho, wtedy zapach należy wzmacniać za pomocą olejków eterycznych, albo tradycyjną metodą – na mokro, przy wykorzystaniu fermentacji (potpourri oznacza dosłownie „zgniły garnek”). Jak samodzielnie przygotować potpourri, dowiesz się z tego artykułu.
Podczas przygotowywania potpourri nie należy używać metalowych naczyń. Nie mogą one także być używane do jego przechowywania.
Suche potpourri
Dziś bardziej popularne są suche potpourri, które łatwo przygotować, a są niesamowicie dekoracyjne. Często do kompozycji dodaje się jeszcze świece zapachowe. Samo potpourri nasącza się olejkami eterycznymi, gdyż zapach suchych ziół i kwiatów jest ulotny. Aby go wzmocnić i utrwalić, powinno się przygotowane potpourri umieścić w szczelnym pojemniku i pozostawić na dwa miesiące.
Jak przygotować suche potpourri?
Aby przygotować suche potpourri, trzeba wymieszać odpowiednie składniki. Każde potpourri zawiera wypełniacze (suszone kwiaty, płatki, zioła, przyprawy), czyli podstawowe składniki, następnie substancje zapachowe (olejki eteryczne, olejki zapachowe, perfumy) oraz utrwalacze zapachu. Utrwalacze zapachu to specjalne substancje pochłaniające zapachy, dzięki którym potpourri długo pachnie. Mogą to być trociny, wiórki drewna, mielony cynamon, szyszki sosny. Skrapiamy utrwalacze zapachem i dodajemy pozostałe składniki, a następnie delikatnie mieszamy.
Typowe składniki potpourri
Do przygotowania potpourri można wykorzystać na przykład lawendę, róże, hibiskus, rumianek, rozmaryn, miętę, tymianek. Z przypraw warto wykorzystać cynamon, wanilię, goździki, gałkę muszkatołową, liście laurowe i anyż. Ciekawe elementy dekoracyjne to suszone plasterki pomarańczy czy cytryny, skórki owoców cytrusowych, szyszki sosny, jagody jałowca. Szyszki przed dodaniem do potpourri trzeba włożyć na kilkadziesiąt minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Szyszki układamy na blasze wyłożonej papierem. Drzwiczki piekarnika pozostawiamy uchylone. Szyszki się otworzą i wypłynie z nich żywica.
Pojemniki na potpourri
Potpourri powinno się przechowywać w ładnym pojemniku. Może to być szklany słój, drewniana lub gliniana misa, koszyk z wikliny, bambusa, rattanu czy juty. Potpourri owinięte przezroczystą folią i ozdobione wstążką albo rafią to doskonały podarunek.
Potpourri na mokro (fermentowane)
Tradycyjne fermentowane potpourri nie jest tak popularne jak suche i trzeba je wykonać samodzielnie. Takie potpourri ma intensywny zapach, który utrzymuje się nawet dwa lata. Przechowuje się je w szczelnie zamkniętym pojemniku i otwiera tylko na chwilę, by zapach rozszedł się po pomieszczeniu. Przygotowanie takiego potpourri trwa dość długo. Najpierw robi się bazę z kwiatów fermentujących w soli przez dwa miesiące. Następnie dodaje się mieszankę innych kwiatów oraz przypraw i dalej poddaje fermentacji. W ten sposób wzbogacamy zapach. Na koniec można utrwalić zapach za pomocą odpowiednich utrwalaczy (kiedyś używano w tym celu suszonych korzeni irysa).