Jak prawidłowo sprzątać w kuchni?
Jak prawidłowo sprzątać w kuchni?
Gdy zbliża się wiosna, każdy z nas wita ją wiosennymi porządkami. Przeglądamy dokładnie szafy, starannie myjemy okna, wietrzymy, robimy generalne układanie na półkach, strychach. Warto takie generalne odświeżanie mieszkania rozpocząć od wysprzątania pomieszczenia, w którym spędzamy najwięcej czasu, a które zarazem brudzi się najszybciej – mam tu na myśli kuchnię. Jak zaplanować sobie porządki w kuchni, od czego zacząć, co robić po kolei? Dowiesz się tego, czytając poniższy artykuł.
Lodówka na początek
Porządki zacznij od lodówki. Wyjmij wszystko zarówno z chłodziarki, jak i z zamrażalnika. Rozmroź urządzenie, odłącz je od prądu. Nawet jeśli masz lodówkę nowszej generacji, której nie musisz rozmrażać co kilka tygodni, raz w roku możesz to zrobić. Wnętrze możesz dokładnie umyć wodą z sokiem z cytryny lub sodą oczyszczoną. Taką miksturą możesz także idealnie wymyć wszystkie półki i szuflady – pozbędziesz się dzięki temu przykrego zapachu. Wacik nasączony sokiem cytrynowym lub ekstraktem z mięty możesz umieścić w lodówce na stałe, by pochłaniał nieprzyjemne zapachy. Na koniec umyj drzwi i boki lodówki i gotowe. Zapewne będzie lśnić!
Pozostałe urządzenia
Kolejnym krokiem jest dokładne wyczyszczenie kuchenki i piecyka. Trudno dostępne zakamarki wyczyść starą szczoteczką do zębów, resztę płynem czyszczącym lub mleczkiem. Trudne plamy lub rdzę usuniesz, stosując specjalistyczne środki, które kupisz w sklepie z chemią gospodarczą. Ważnym kuchennym sprzętem jest mikrofalówka – jej odświeżenie jest niezmiernie proste. Wystarczy, że wstawisz do środka miseczkę z mieszanką wody i octu, a następnie włączysz ją na trzy minuty. Po tym czasie wyjmij pojemnik, a kuchenkę przetrzyj szmatką i gotowe. Ekspres do kawy idealnie wyczyści woda z octem, zmieszana w proporcji 1:1. Po przepłukaniu nią urządzenia, przepuść przez nie kilka razy samą wodę, aby pozbyć się uciążliwego i kwaśnego zapachu roztworu. Wytrzep okruszki z tostera, a opiekacz potraktuj delikatną i miękką szczoteczką.
Blaty, szafki, podłogi
Kolejnym krokiem ku lśniącej kuchni jest wyczyszczenie szafek i szuflad w środku, a także umycie ich na zewnątrz. Warto także odkurzyć powierzchnię pod i nad nimi. Blaty umyj płynem do naczyń i wodą lub delikatnym mleczkiem. Będąc przy szafkach, warto odświeżyć również zlew. Wystarczy zasypać go szklanką sody, a potem wylać czajnik wrzącej wody. Następne w kolejce są płytki. Idealnie odtłuścisz je, myjąc zwykłym płynem do mycia naczyń. Idealny efekt końcowy uzyskasz natomiast, przecierając je płynem do mycia szyb, który pozwoli pozbyć się wszelkich smug. Finalizując sprzątanie kuchni, umyj okno, zawieś wiosenne firanki i umyj podłogi. Jeśli planujesz bardziej solidne sprzątanie, wszystkie opisane tutaj kroki możesz poprzedzić malowaniem ścian.