Jak uniknąć problemów z zaparciami?
Jak uniknąć problemów z zaparciami?
Stres, niedosypianie, nieregularny tryb życia, a do tego niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej to czynniki sprzyjające zaparciom, na które cierpi spora część populacji, zarówno dorośli, jaki i dzieci. Zaparcia nie tylko powodują dyskomfort, wynikający z faktu, że mamy powiększony i napięty brzuch, ale także przyczyniają się do zaburzeń trawienia, tycia, zmniejszenia odporności, a także problemów dermatologicznych. Organizm jest narażony na działanie toksyn, które wydzielają się z niewydalonych w porę mas kałowych. Tworzą one balast, który zalega w jelitach, powodując poczucie ciężkości. Jak uniknąć problemów z zaparciami, dowiesz się z tego artykułu.
Przede wszystkim dieta
Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem przeciwdziałania zaparciom jest stosowanie odpowiedniej diety. Pewne zasady są uniwersalne, ale konkretną dietę należy dostosować do potrzeb własnego organizmu, trybu życia oraz upodobań. Najważniejszą kwestią jest spożywanie dużych ilości błonnika. Zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny przyczynia się do właściwego funkcjonowania naszego układu trawiennego i ma wpływ na proces wydalania. Dlatego trzeba jeść jak najwięcej warzyw i owoców (ze skórką!) i unikać przetworzonej i oczyszczonej żywności – bułeczki z białej mąki lepiej zastąpić razowym pieczywem.
Bez wody ani rusz
Wiele osób pije za mało wody, co powoduje różne problemy zdrowotne, między innymi zaparcia. Poza tym należy unikać mocnej kawy i herbaty, pić herbatki owocowe i ziołowe oraz zieloną herbatę. Bardzo zdrowe i zalecane przy problemach z „leniwymi” jelitami są soki owocowe i warzywne. Należy jednak sięgać po te naturalne, a nie napoje z pudełek, nafaszerowane cukrem i konserwantami. One nam raczej zaszkodzą niż pomogą.
pH też jest ważne
Nie, to nie lekcja chemii. Ale to, jakie pH ma nasz organizm, jest bardzo istotne. Zbyt zakwaszony zatrzymuje wodę i pojawia się skłonność do zaparć. Trzeba unikać słodyczy, przetworzonej chemicznie żywności, produktów z białej mąki, alkoholu, napojów gazowanych, mocnej kawy i czarnej herbaty. Ciężkostrawne, tłuste jedzenie, często smażone, również długo zalega w naszym przewodzie pokarmowym i powoduje problemy. Bardzo zdrowa jest natomiast lekka kuchnia śródziemnomorska, z obfitością warzyw i ryb.
Ruszaj się!
To, czy nasze jelita są sprawne, czy nie, zależy także od tego, jak traktujemy całe ciało. Ruch jest doskonałym lekiem na wiele dolegliwości, na zaparcia również. Tak więc jeśli chcemy uniknąć problemów trawiennych, powinniśmy się ruszać. Warto zmienić organizację swojego dnia, żeby poczuć się lepiej, tym bardziej, że aktywność fizyczna pomoże nam przy okazji na wiele innych dolegliwości.
Czego nie należy robić?
Osoby, które mają problemy z zaparciami, sięgają często po środki przeczyszczające. Takie postępowanie należy zdecydowanie odradzić. Organizm przyzwyczaja się szybko do takiej stymulacji i nie potrafi już poradzić sobie samodzielnie. Lepiej zamiast tego wypić na czczo trochę wody z cytryną (doskonale pobudza metabolizm) albo wywar z namoczonych wieczorem suszonych śliwek. Te naturalne sposoby nie działają jednak od razu i nie są skuteczne, o ile nie zmienimy także diety i trybu życia.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Jeśli chcemy uniknąć problemów z zaparciami, powinniśmy pamiętać zawsze o zjedzeniu śniadania, natomiast ograniczyć ilość jedzenia spożywanego wieczorem. Generalnie najlepiej jeść często (5 – 7 razy w ciągu dnia), ale mało, niż rzadko, lecz bardzo obfite posiłki. Nie dopuszczajmy do sytuacji, gdy zachodzi nadmierna fermentacja w jelitach, czyli nie jedzmy na przykład owoców po obfitym obiedzie, który trzeba długo trawić.