Jak uprawiać fasolę?
Jak uprawiać fasolę?
Fasolka jest bardzo chętnie jadanym warzywem. Najlepiej smakuje świeża, a nie mrożona, dlatego wiele osób czeka na nadejście odpowiedniej pory roku, żeby móc najeść się jej na zapas. Ze względu na to, że na początku sezonu fasolka bywa dość droga, warto zasadzić ją w przydomowym ogródku. Zarówno sadzenie, jak i pielęgnacja nie są szczególnie trudne.
Gleba dla fasoli
Ziemia, w której zasadzona będzie fasola, powinna spełniać kilka istotnych wymagań. Przede wszystkim powinna być żyzna oraz próchnicza i ciepła. W zimnej glebie fasola nie wyrośnie lub będzie bardzo mizerna, dlatego lepiej wybrać dobrze nasłonecznione – chociaż nie przesadnie – miejsce dla uprawy fasolki. Może być nawieziona kompostem albo obornikiem, jednak wtedy trzeba pamiętać, że nie można sadzić fasoli od razu w roku nawożenia, lecz dopiero po 2 latach. Przygotowana dla fasoli ziemia powinna być również lekko wilgotna, ale nie do przesady, gdyż nie da to oczekiwanych efektów.
Sianie fasoli
Po przygotowaniu gleby można przejść do siania fasoli. Odpowiednie temperatura do wzrostu rośliny to 15 – 18 stopni Celsjusza, jednak gdy zaczyna wzrastać i rozwijać się, powinna osiągnąć nawet 25 stopni. Nie lubi chłodu i przymrozków, dlatego okres jej sadzenia to przełom maja i czerwca, kiedy takie chwile już się nie zdarzają. Nasiona sadzi się prosto do ziemi w rozsadach co 40 centymetrów, żeby każda roślina miała odpowiednio dużo miejsca oraz składników mineralnych dla siebie.
Pielęgnacja fasoli
Pielęgnowanie fasoli polega przede wszystkim na jej odchwaszczaniu oraz regularnym podlewaniu. Fasola nie lubi suchego podłoża, dlatego trzeba dbać o podlewanie, jednak nie powinno się robić z jej stanowiska małego jeziorka. Ziemia ma być wilgotna, lecz nie przelana.Zanim pojawią się kwiaty, a roślina zacznie się piąć po drewnianych podpórkach, przydatne jest również spulchnianie ziemi pomiędzy roślinami oraz odchwaszczanie. Zbędne rośliny między fasolą zabiorą jej składniki odżywcze.
Zbieranie fasoli
Po odpowiedniej pielęgnacji fasoli można oczekiwać na strąki. Jeśli sadzenie miało miejsce na początku maja, strąki są gotowe w sierpniu, jeśli w sadzenie odbyło się pod koniec czerwca, wtedy można je zbierać dopiero we wrześniu. Żeby przedłużyć okres zbierania, warto sadzić fasolę w 10-dniowych odstępach.
Zalety fasoli
Fasola, w każdej odmianie, ma wiele zalet zdrowotnych oraz spożywczych. Jako warzywo strączkowe jest często polecana w dietach odchudzających, zarówno jako dodatek do zupy, jak i do sałatek lub zastępowania nią ziemniaków w daniach obiadowych. Zawiera witaminy A i C, a przede wszystkim K oraz sporo błonnika. Można w niej znaleźć również sporo składników mineralnych, w tym magnez oraz wapń.