Advertising
Zakumaj.pl

Jak wykonać aromatyczne ozdoby choinkowe z masy solnej?

Opiekun artykułu: martini
Jak wykonać aromatyczne ozdoby choinkowe z masy solnej?

Jak wykonać aromatyczne ozdoby choinkowe z masy solnej?

Choinka to nieodłączny element wystroju domu na święta Bożego Narodzenia. Tak naprawdę stała się ona symbolem tych świąt i nikt nie wyobraża sobie, by mogłoby jej zabraknąć, nawet jeśli miałaby być mała i sztuczna. Mało kto jednak wie, iż tradycja stawiania choinki w domach przywędrowała do nas dopiero w XIX wieku od naszych zachodnich sąsiadów. Wcześniej w Polsce wieszano tak zwane podłaźniczki. Podłaźniczka była czubkiem lub gałęzią świerku, jodły lub sosny. Ozdabiano ją, jak potrafiono, a następnie wieszano w pomieszczeniu. Podłaźniczki zostały prawie zupełnie wyparte przez dzisiejsze choinki, choć w niektórych domach jeszcze się je wiesza. Nieważne jednak, czy decydujemy się tylko na gałąź, czy na całe drzewko. Każdy z nas chce, aby wyglądały one przepięknie i jak najbardziej świątecznie. A jeszcze fajniej by było, gdyby mogły pięknie pachnieć. Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczne ozdoby choinkowe wykonane z masy solnej.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Jeśli chcesz uzyskać inne, bardziej intensywne barwy ozdób z masy solnej, wówczas użyj barwników do jajek wielkanocnych. Proporcje ciasta będą takie same – rozpuść barwnik w wodzie, a potem dodaj ją do mąki i soli. Niestety, takie ozdoby nie będą już pachniały świętami.

  • Przepis na masę solną

    W pierwszej kolejności musisz, rzecz jasna, przygotować masę solną. Poniżej znajdziesz na nią podstawowy przepis:
    * szklanka mąki,
    * szklanka soli,
    * pół szklanki wody.
    Należy przy tym pamiętać, iż mowa jest o szklankach, które mają 250 ml pojemności. Ozdoby z takiej masy solnej wyszłyby po prostu białe, a nam zależy na tym, by nie tylko miały swoją barwę, ale także by pachniały na choince, tworząc tym samym niepowtarzalną atmosferę świąt. Dlatego też do podstawowego przepisu dodaj dwie łyżki kakao oraz 1 opakowanie cynamonu.

  • Zagniatanie masy solnej

    Jeśli chcesz dobrze zagnieść masę solną, to najpierw dokładnie na stolnicy, stole czy misce, wymieszaj mąkę oraz sól. Potem stopniowo dodawaj ciepłą, ale nie gorącą wodę i mieszaj masę. Kiedy już dodasz całą wodę, wówczas zacznij ją zagniatać. Nie spiesz się, zagniatanie powinno trwać kilka minut.

  • Tworzenie ozdób

    Tworzenie ozdób

    Jeśli nie masz talentu plastycznego i nie chcesz robić bardzo skomplikowanych ozdób, wówczas wystarczy, że przygotujesz sobie różne foremki, takie jak do wyciskania ciastek. Rozwałkuj ciasto dość cienko, ponieważ ozdoby nie powinny wyjść zbyt ciężkie, gdyż będzie je trudno rozwiesić na choince. Następnie za pomocą foremek powycinaj różne kształty – koła, choinki, gwiazdki, serduszka. Kiedy już to zrobisz, za pomocą słomki do picia zrób dziurki, dzięki którym zawiesisz nitkę albo sznurek do powieszenia na choince.

  • Wysychanie

    Wysychanie

    Najlepiej, abyś te ozdoby z masy solnej zrobiła około tygodnia przed wieszaniem ich na choince. Zdążą one wtedy wyschnąć. Możesz położyć je na grzejnikach albo w okolicy kominka. Masa solna, kiedy się ją wypala, może brzydko popękać, dlatego też najlepiej jest te figurki po prostu wysuszyć. Kiedy już stwardnieją i nie będą mokre, wówczas kup złoty i połyskujący albo czerwony sznurek, a potem przewiąż go przez dziurkę każdej ozdoby.

Popularne tagi
  • przygotowanie śledzi w oleju
  • skarpeta
  • jak zrobić choinkę ze stożka
  • słoik
  • kluski francuskie
  • język
  • przygotowania do świąt
  • miejsce przy stole
  • jak zrobić lampion ze słoika
  • barwnik spożywczy
  • prezenty na gwiazdkę
  • pakowanie w szary papier
  • sople
  • drzewko świąteczne
  • migdały
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising