Jak wykonać kurczaki z jajek?
Jak wykonać kurczaki z jajek?
Jajka stanowią jeden z najważniejszych elementów na świątecznym stole. Zazwyczaj pojawiają się jako pisanki, lecz nie tylko. Można urozmaicić podanie jajek, wykonując z nich kurczaki. Dzięki temu potrawa będzie atrakcyjna zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.
Potrzebne składniki
Do wykonania kurczaków z jaj niezbędne są odpowiednie składniki. Szczególnie trzeba zadbać o dobrą jakość jaj, żeby potrawa była smaczniejsza. Do jej wykonania niezbędnych jest:
* 8 jaj,
* 4 ząbki czosnku,
* 3 łyżki szczypiorku (posiekanego),
* 1,5 łyżki majonezu,
* 1/2 łyżki śmietany 12%,
* 1 szklanka marynowanych pieczarek,
* pieprz mielony,
* pieprz w ziarenkach,
* sól,
* marchewka.
W słoikach z marynowanymi pieczarkami często znajdują się również inne dodatki.Krok pierwszy
Wszystkie jajka należy ugotować na twardo. Do gotującej się wody można dodać 1 łyżeczkę soli, żeby nie pękały. Po ugotowaniu ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupki. Następnie na 2/3 wysokości każdego jajka wyciąć ząbki, tak żeby można było ściągnąć górę. Dół jajek delikatnie naciąć, aby możliwe było ustawienie jajek na talerzu.
Krok drugi
Żółtka ze wszystkich jajek wyjąć i przełożyć do miski. Dodać do nich śmietanę, majonez, sól i pieprz sypki oraz pokrojone pieczarki.Szczypiorek umyć, lekko strząsnąć nadmiar wody i posiekać na drobno. Przesypać do miski. Czosnek obrać i albo pokroić na niewielkie kawałki, albo przecisnąć wszystkie ząbki przez praskę nad miską z żółtkami. Jeżeli nie jest się wielbicielem czosnku, można użyć tylko 1 ząbka, dla dodania smaku. Wymieszać dokładnie przy pomocy widelca lub blenderem. Gotową masę przełożyć do szprycy kuchennej albo rękawa kuchennego, naciąć jego brzeg i wyciskać pastę do pustych białek.
Krok trzeci
Wystający z białka farsz przykryć mniejszą częścią białka, żeby utworzyła główkę. Dodać po dwa ziarenka pieprzu jako oczy oraz po kawałku marchewki – ugotowanej albo z pieczarek– jako dzióbek. Ułożyć na talerzu, który można dla ozdoby przykryć listkami sałaty. Podawać i zajadać.