Advertising
Zakumaj.pl

Czego nie wiesz o jajkach?

Opiekun artykułu: travail
Czego nie wiesz o jajkach?

Czego nie wiesz o jajkach?

Jajka to jeden z najbardziej znanych produktów, towarzyszący człowiekowi od początku istnienia. Można je jadać na różne sposoby, wykorzystywać do wielu potraw i korzystać z bogactwa zawartych w nich składników. Jednak patrząc na komplet jajek we własnej lodówce, łatwo stwierdzić, że niewiele się o nich wie.

Advertising
Advertising
  • Światowa produkcja

    Światowa produkcja

    Jak wykazują przeprowadzane badania, w ciągu roku wytwarza się na świecie aż 1,2 tryliona jaj spożywczych. Każdy mieszkaniec Ziemi, według badań, zjada tym samym aż 174 jaja w ciągu całego roku.

  • Cenny skład

    Jajka są polecane w diecie przede wszystkim przez wzgląd na ich skład. Zawierają one wszystko, co niezbędne do rozwoju nowego życia, więc są bardzo korzystne również dla zdrowia ludzi. Można w nich znaleźć przede wszystkim witaminy A, B1, B2, B3 oraz liczne składniki mineralne, w tym żelazo, które umiejscowione jest przede wszystkim w żółtku.

  • Białko wzorcowe

    Otaczające żółtko białko jest uznane przez lekarzy i naukowców za białko wzorcowe. Oznacza to, że jest tak dobre, że to z nim porównuje się inne produkty, żeby ocenić jakość zawartego w nich białka. Trzeba również wiedzieć, że jest to bardzo cenny składnik dla całego organizmu, ponieważ wpływa na rozbudowę i budowę mięśni.

  • Mit cholesterolu

    Ze względu na zawarty w jajkach cholesterol narodził się mit, że nie można jeść więcej niż 3 jajka w tygodniu. Jednak nie jest to całkiem prawdziwe. Owszem, jajko zawiera więcej cholesterolu w porównaniu do innych produktów, jednak ich jedzenie nie wpływa tak bardzo, jak jest to mówione, na ilość cholesterolu w ludzkim organizmie.

  • Kolor jajek

    Kolor jajek

    Jak łatwo zauważyć, jajka w sklepach występują w różnych kolorach. Są nakrapiane, białe, brązowe. Jest to jednak efekt nie pokarmu – jak twierdzą niektórzy – a rasy kury lub innego ptaka, który je złożył.

  • Dwa żółtka

    Dwa żółtka

    Od czasu do czasu można trafić na jajka, które posiadają dwa żółtka. Jest to znak, że kura, która je złożyła, była młoda i nie miała jeszcze ustabilizowanego cyklu związanego z wytwarzaniem jaj. Zdarzają się również kury, które przez całe życie mogą znosić jaja z dwoma żółtkami, podobnie jak zdarzają się kury, które znoszą jajka bez żółtek. Może być to związane z kurzą wadą genetyczną.

Popularne tagi
  • stroik wielkanocny
  • chrzan
  • słomka
  • fakty o jajkach
  • sposób ozdabiania serwetkami
  • dekorowanie jajek
  • salaterka
  • czerń
  • jak zrobić pączki
  • smażenie
  • majonez
  • wielki piątek
  • składniki spożywcze
  • wypiek
  • świeczka ozdobna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising