Jak wykonać świeczniki z owoców?
Jak wykonać świeczniki z owoców?
Bardzo interesującą ozdobą stołu późnym latem albo na jesieni będą świeczniki wykonane z owoców. Jeśli połączymy je z liśćmi, gałązkami jarzębiny, orzechami czy kasztanami, uzyskamy niepowtarzalny efekt. Taka dekoracja jest naprawdę wyjątkowa, ale niestety nietrwała. To sztuka chwili, ale dzięki pewnej inwencji może to być chwila wyjątkowo urocza.
Przygotowanie materiału
Materiałem są po prostu świeże owoce, ale trzeba je odpowiednio wybrać. Ponieważ będą one służyły jako oprawa dla podgrzewaczy, musi być możliwość ich stabilnego ułożenia. Dlatego należy wybrać owoce o odpowiednim kształcie. Poza tym należy zwrócić uwagę, by nie miały one uszkodzeń, plam, przebarwień. Nie powinny też być miękkie i dojrzałe, bo nie uda się ich wówczas odpowiednio przygotować. Na świeczniki nadają się jedynie większe owoce, jak jabłka, gruszki, owoce cytrusowe.
Przygotowanie świeczników
Przygotowanie świeczników jest bardzo proste. Za pomocą specjalnej wydrążarki do owoców robimy odpowiednie otwory, w których umieszczamy podgrzewacze. Jeśli owoce nie dają się stabilnie ułożyć, przycinamy je nożem, by powstała płaska spodnia powierzchnia.
Ozdabianie świeczników
Owoc z wyciętym otworem na świeczkę układamy na talerzyku. Do otworu wkładamy podgrzewacz, a wokół owocu układamy odpowiednią sezonową dekorację z innych owoców, liści, kolorowej jarzębiny. Teraz możemy już ozdobić stół naszymi świecznikami.