Jak zadbać o glebę w ogrodzie?
Jak zadbać o glebę w ogrodzie?
Zanim przystąpimy do zakładania ogrodu, musimy odpowiednio przygotować glebę. Po budowie ziemia często jest zniszczona, zawiera pozostałości materiałów budowlanych i jest pozbawiona warstwy próchniczej. Czasem na działce pełno jest zdziczałych roślin i pastewnej trawy. Dlatego ziemię pod przyszły ogród trzeba użyźnić i poprawić jej strukturę. Należy także zorientować się, z jakim rodzajem podłoża mamy do czynienia i jaki jest jego odczyn.
Używanie nawozów sztucznych w nadmiarze jest szkodliwe, prowadzi do zasolenia gleby i zniszczenia pożytecznej flory bakteryjnej oraz grzybów. Jest także zagrożeniem dla żyjących w ogrodzie zwierząt (na przykład jeży, żab).
Nie należy jednocześnie przeprowadzać wapnowania gleby i jej nawożenia.
Rodzaje gleby
Gleba składa się z warstwy górnej (próchnicznej) oraz dolnej, zawierającej mało substancji organicznych. Warstwa próchniczna składa się z substancji organicznych tworzących tzw. humus wymieszanych z podłożem, które może być gliniaste, piaszczyste, ilaste lub mieszane. Skład podłoża decyduje o cechach gleby. Gleba gliniasta jest zimna, mało przepuszczalna, ścisła, zatrzymuje wodę i zawiera dużo składników odżywczych. Gleba piaszczysta jest bardzo przepuszczalna, luźna, szybko przesycha i zawiera mało substancji odżywczych. Jest za to ciepła, łatwa w uprawie i po wzbogaceniu próchnicą doskonale nadaje się do ogrodu.
Odczyn gleby
Odczyn gleby można sprawdzić za pomocą kwasomierza. Wartość pH zależy od zawartości wapna w glebie. Im jest go więcej, tym gleba jest bardziej zasadowa (wysokie pH). Niskie pH mają gleby kwaśne. Takie podłoże nadaje się dla azalii, różaneczników czy wrzosów. Ponieważ większość roślin woli podłoże o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym (pH 6 – 7), jeśli gleba jest zbyt kwaśna, dodaje się do niej na przykład dolomit, który oprócz wapna zawiera także magnez.
Próchnica
Warto wzbogacić swoją ziemię w próchnicę. Poprawia ona strukturę gleby, dzięki czemu jest lepsze napowietrzenie i rośliny łatwiej się ukorzeniają. Poprawia także stosunki wodne w glebie, jest źródłem składników pokarmowych i pożytecznych mikroorganizmów. Aby ziemię wzbogacić w próchnicę, należy stosować nawożenie organiczne (obornik i kompost).
Nawozy mineralne czy organiczne?
Nawozy mineralne (czyli sztuczne) to produkowane przez przemysł chemiczny preparaty, zawierające potrzebne roślinom składniki: azot, fosfor, potas i wiele innych. Są one łatwe do stosowania i dostępne. Niestety, nie zapewniają wykształcenia się warstwy próchniczej, a stosowane przez długi czas prowadzą do jałowienia gleby i jej zasolenia. Dlatego zdecydowanie powinno się preferować nawożenie organiczne, tym bardziej, że w jego przypadku nie ma możliwości przedawkowania składników odżywczych. Obornik, który może być trudny do zdobycia, można kupić w postaci granulowanej, a kompost łatwo wytworzyć samodzielnie w gospodarstwie domowym, przy okazji oszczędzając na wywozie odpadów.
Nawozy zielone
Bardzo łatwo można poprawić strukturę gleby, stosując tak zwane nawozy zielone. Są to szybko rosnące rośliny, które uprawia się, następnie pozostawia niezebrane, zaoruje i przykrywa warstwą ziemi. Najczęściej uprawia się gatunki należące do rodziny bobowatych (motylkowatych), które dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi wiążą azot z powietrza (na przykład łubin, peluszka, bobik, wyka). Zielone nawozy przyspieszają tworzenie się próchnicy, poprawiają strukturę i właściwości gleby oraz dostarczają składników pokarmowych i pożytecznych mikroorganizmów.
Ulepszanie gleby
W celu ulepszenia gleby przeprowadza się wiele zabiegów, między innymi:
* drenaż,
* przekopywanie,
* odchwaszczanie,
* napowietrzanie,
* nawożenie,
* wapnowanie.
Bardzo ważnym zabiegiem jest mikoryzacja, dzięki której korzenie roślin pobierają z gleby więcej wody i składników odżywczych. W tym celu podaje się szczepionki mikoryzowe, zawierające strzępki grzybni lub zarodniki grzybów żyjących w symbiozie z roślinami.