Jak wzmocnić odporność u dziecka?
Jak wzmocnić odporność u dziecka?
Najlepszym momentem na hartowanie dziecka przed jesienno-zimowym okresem sprzyjającym infekcjom jest lato. Przede wszystkim służą temu warunki panujące za oknem oraz okoliczności aury, przy której maluch nie ulega częstym przeziębieniom i chorobom. W tym czasie możemy również sprawić dziecku niezastąpiony fundament odporności w postaci czasu spędzonego nad morzem i pozwolenia mu na zażywanie zdrowego jodowanego powietrza.
Spacery
Jak najczęściej spędzaj czas z dzieckiem na dworze. Unikaj miejskiego tłoku i spalin, zabieraj malucha do parku, lasu, na łąkę czy plażę. Pogoda niech nie stanowi dla Was wymówki. Nawet niewielki deszcz jest świetną okazją do budowania odporności u malucha. Jeżeli macie zamiar wybrać się do lasu, pamiętaj, że najlepszy będzie las iglasty. W lasach, gdzie rosną sosny, modrzewie i jodły, nie ma bakterii. Dzieje się tak, gdyż drzewa te posiadają silne bakteriobójcze właściwości. Podmokłe lasy liściaste to potencjalne źródło kleszczy i komarów oraz grzybów pleśniowych.
Na bosaka
Możesz hartować swojego maluszka, pozwalając mu na bose igraszki po piasku czy trawie. Taki masaż pozytywnie wpływa na ukrwienie skóry. Po bosych harcach zadbaj o to, aby założyć mu ciepłe skarpetki i dać coś ciepłego do zjedzenia. Taki trening przyda się również jego mięśniom nóg.
Nadmorskie pozytywy
Przyzwyczajanie dziecka do zimnej morskiej wody da pozytywny efekt już z początkiem jesieni, kiedy to większość infekcji spowodowanych jest przemarznięciem organizmu. Pozwalaj więc maluchowi wchodzić do zimnej wody i wychodzić na ciepły piasek. To świetne ćwiczenie dla naczyń krwionośnych, które kurczą się i rozkurczają. Spacery po plaży to także komfort dla małych nosków. Ta naturalna inhalacja z bogactwem mikro- i makroelementów świetnie uodporni górne drogi oddechowe dziecka na jesienno-zimowy okres.
Ważne posiłki
Nie zapominaj o dostarczaniu dziecku cennych składników odżywczych, które mają istotny wpływ na jego odporność. Pamiętaj więc o witaminach, żelazie, cynku, kwasach tłuszczowych i kwasach omega-3. Na talerzu dziecka powinny znaleźć się: chude mięso, brokuły, jajka i ryby. Istotne znaczenie dla budowania odporności mają razowe pieczywo, fasola, orzechy, kasza i nabiał.
Jak hartować?
Poniżej znajdują się dwa sposoby, dzięki którym skutecznie zahartujesz organizm maluszka:
* Nalej do wanny chłodną wodę, powinna sięgać dziecku do kostek. Niech maluch chodzi w wodzie przez kilka minut. Z czasem możesz wydłużać czas. Możesz również polewać maluszkowi łydki chłodną wodą. Po kilku minutach wytrzyj dziecko i ubierz ciepło. Po każdej formie hartowania istotne są aktywne zabawy ruchowe, które pozwolą rozgrzać oziębiony organizm.
* Naszykuj dwie miski z wodą. Do jednej nalej chłodnej, do drugiej ciepłej wody. Niech dziecko zanurza naprzemiennie nóżki raz w jednej, raz w drugiej misce. Koniec hartowania musi skończyć się zanurzeniem nóżek w chłodnej wodzie. Następnie wytrzyj dziecko i załóż mu ciepłe skarpetki.