Jak zrobić awokado zapiekane z jajkiem?
Jak zrobić awokado zapiekane z jajkiem?
Połączenie awokado oraz jajka daje danie, które będzie prawdziwą skarbnicą zdrowia. Oba produkty posiadają mnóstwo składników odżywczych, które wzmacniają organizm, przydając mu odporności. Biorąc to pod uwagę, dobrze jest jadać je jesienią, kiedy wzmocnienie odporności jest niezwykle istotne. Oto łatwy przepis na jedno z lepszych dań, jakie można zaserwować sobie na śniadanie lub kolację – zapiekane awokado z jajkiem.
Niezbędne składniki spożywcze
Do wykonania smacznego dania przydadzą się odpowiednie produkty spożywcze, wśród których powinny znaleźć się:
* 2 jajka,
* 2 plasterki boczku,
* 1 awokado,
* 2 kromki chleba,
* sos ostry,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Od razu przed przystąpieniem do działania rozgrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Jajka wbić do dwóch niewielkich misek, pilnując, żeby nie rozbić żółtek. Awokado umyć, po czym przekroić na pół – pozbyć się pestek. Jeżeli otwory po pestce są bardzo małe, wówczas delikatnie poszerzyć je przy pomocy łyżki.
Krok drugi
Awokado ułożyć w żaroodpornych naczyniach, tak żeby się nie kiwało. Dodatkowo naczynie zapobiegnie rozlaniu się jajka w piekarniku. Do zagłębień w awokado przełożyć po 1 całym jajku, starając się nie naruszyć żółtka. Posypać jajka pieprzem oraz solą. Wsunąć całość do piekarnika, pozostawiając w nim na 15 minut, żeby białko dobrze się ścięło.
Krok trzeci
W czasie gdy awokado będzie się przypiekało, zająć się boczkiem. Pokroić go na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni, aż będzie mocno brązowy.Wyjąć awokado z upieczonym jajkiem z piekarnika i posypać je boczkiem. Można dodatkowo doprawić solą, jeśli lubi się słony smak jaj. Jeść, gdy jajka są jeszcze ciepłe, przegryzając ulubionym chlebem – białym lub pełnoziarnistym, który podkreśli smak śniadania – oraz z ostrym sosem.