Jak zrobić przyjemne perfumy bezalkoholowe?
Jak zrobić przyjemne perfumy bezalkoholowe?
Ładny zapach to przyjemność oraz pewność siebie. Nie jest więc niczym dziwnym, że każdy szuka swojego ulubionego, ładnego, przyjemnego. Jednak miły zapach gwarantują nie tylko kupne kosmetyki, ale również zrobione samodzielnie, w domu. Jest to tym korzystniejszy sposób wykonania perfum, że można zrobić je bez dodatku alkoholu.
Co jest potrzebne?
Przed przystąpieniem do tworzenia perfum konieczne jest zebranie odpowiednich rzeczy, które pomogą w ich tworzeniu. Są to:
* olej kokosowy,
* olejki eteryczne,
* miska ceramiczna,
* butelka z ciemnego szkła,
* kroplomierz.
Etap pierwszy
Olejek kokosowy pozwoli na uzyskanie płynnej konsystencji perfum, jeżeli chce się uzyskać stałą, do nakładania np. na szyję, lepiej wybrać wosk pszczeli. Po zdecydowaniu się na olejek lub wosk przełożyć do miski ceramicznej 3 łyżki wybranej bazy.
Etap drugi
Do bazy należy dodać olejki eteryczne, pamiętając, że nuta zapachowa dzieli się na 3 części, tj. nutę serca, głowy oraz z bazy. Do poszczególnych nut pasują następujące aromaty:
* nuta bazy to rdzeń zapachu, dobrze sprawdzi się w tej roli olejek z drzewa sandałowego, wanilii, paczuli,
* nuta serca tworzy charakter perfum i jest wyczuwalna przez 2 godziny, można do niej użyć olejków z lawendy, tuberozy, róży, jaśminu,
* nuta głowy to nuta, która uwalnia się najszybciej i jest wyczuwalna do 30 minut, mogą za nią posłużyć takie zapachy jak cytryna, bergamotka, mandarynka, pomarańczka.
Etap trzeci
Olejki należy dodawać do bazy przy pomocy kroplomierza, mieszając cały czas z olejkiem kokosowym. Najlepiej sprawdzi się 5 kropli olejku stanowiącego nutę serca oraz po 10 kropli olejków stanowiących nutę rozumu oraz bazę. Mieszać cały czas.Płyny rodzaj perfum przelać do buteleczki z ciemnego szkła i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie odstawić specyfik na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie potrząsnąć delikatnie butelką i korzystać wedle uznania za każdym razem, gdy chce się poczuć wokół siebie przyjemny aromat.