Jak zrobić smakołyki dla świnki morskiej?
Jak zrobić smakołyki dla świnki morskiej?
Świnka morska to jedno z chętniej posiadanych zwierzątek domowych. Jest ładna, puszysta i jak na gryzonia skora do zabawy. Przy tym jest większa od chomika oraz wydaje się milsza w kontaktach z ludźmi. Oczywiście, jak o każde zwierzę, trzeba o nią odpowiednio dbać, żeby była zdrowa, zadowolona oraz najedzona. Poza standardowym pokarmem, ukochanej śwince morskiej można zapewnić również smaczne przekąski, łatwe do zrobienia samodzielnie.
Co jest potrzebne?
Żeby stworzyć bez problemu pyszną przekąskę dla świnki morskiej, niezbędne jest przygotowanie kilku składników. Są nimi:
* jabłko,
* banan.
Zamiast obu owoców można wybrać tylko jeden, w zależności od tego, co świnka chętniej jada. Poza owocami przydadzą się także:
* papierowy ręcznik,
* nóż.
Po zebraniu wszystkiego można przejść do działania i przyrządzania słodkich przekąsek dla gryzonia.
Etap pierwszy
Przygotowany owoc albo owoce trzeba dokładnie umyć. Jabłko może zostać ze skórką, jednak jeżeli przygotowuje się również banany, niezbędne jest pozbawienie ich żółtej otoczki, aby został sam biły miąższ. Z jabłka można usunąć w trakcie przygotowywania gniazdo nasienne, które jest zbędne w przekąsce.
Etap drugi
Gotowe owoce pokroić na cienkie plasterki. W przypadku jabłka nie jest to trudne, w przypadku bananów mogą być nieco grubsze, ale nie za grube, aby zwierzątko nie miało problemu z chwytaniem oraz gryzieniem smakołyku.
Etap trzeci
Przygotowane plasterki owoców położyć na gazecie bądź na papierowym ręczniku, a następnie odłożyć w ciepłe miejsce. Zimą może to być kaloryfer, natomiast latem wystarczy parapet zalany słońcem. Owoce powinny zostać na nim, dopóki nie pozbędą się nadmiaru wilgoci i nie staną się twardsze oraz chrupiące.Tak przygotowane przekąski można zdjąć z miejsca suszenia i od razu podawać śwince morskiej do jej miseczki albo karmiąc ją osobiście, w zależności od tego, jakie ma się przyzwyczajenia ze zwierzątkiem. Z pewnością gryzoń będzie zadowolony z tak smacznego deseru.