Co jeść, aby chronić skórę przed słońcem?
Co jeść, aby chronić skórę przed słońcem?
Chociaż wylegiwanie się na słońcu jest przyjemne, nie zawsze jest dobre dla skóry. Promieniowanie UV może prowadzić do oparzeń, rozwoju chorób lub przebarwień. Żeby tego uniknąć, ważne jest stosowanie filtrów przeciwsłonecznych, lecz nie tylko. Skórę można chronić również poprzez spożywanie jedzenia, które w naturalny sposób chroni przed promieniowaniem.
Gorzka czekolada
O czekoladzie krążą różne opinie, nie zawsze pochlebne, jednak gorzka czekolada może być bardzo przydatna dla organizmu. Nie tylko zawiera magnez, który jest istotny dla układu krwionośnego, ale również flawonoidy. Są one odpowiedzialne za ochronę skóry przed uszkodzeniami. Dzięki dawce tego typu substancji nie dochodzi do przebarwień ani podrażnień.
Granat
W granacie znajduje się bardzo dużo witaminy C. Ma ona zdolność zwalczania wolnych rodników i tym samym chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie słoneczne. Można zdecydować się na suplementy diety z wyciągiem z granatu albo rozpocząć regularne jedzenie świeżych owoców i picie soków. Ze względu na dobry, słodki smak lepsza jest opcja numer dwa, która może stać się jednocześnie codziennym deserem.
Herbata
W herbacie znajduje się bardzo dużo polifenoli. Zapewniają one wyjątkowo skuteczną ochronę przed promieniowaniem UV, dlatego w czasie letnich miesięcy nie powinno się rezygnować z picia tego napoju. Dodatkowo, dzięki nim usuwane są wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się skóry oraz jej podatność na uszkodzenia różnego rodzaju, np. przebarwienia i zmarszczki. Najlepszą ochronę przed słońcem daje biała herbata, lecz dużo polifenoli zawierają również bardziej popularne odmiany, czyli zielona i czarna.
Brokuły
Zielone brokuły, chociaż są bardzo zdrowe, mają wielu przeciwników. Ich smak i zapach nie zachęca niektórych do jedzenia, jednak warto przemóc się i włączyć je do jadłospisu. Poza pozytywnym wpływem na układ pokarmowy równie dobrze sprawdzają się jako ochrona przed promieniowaniem słonecznym. Zawdzięczać to można składnikowi o nazwie sulforafan. Dzięki niemu hamowany jest proces powstawania oparzeń słonecznych. Żeby brokuły działały, należy jadać codziennie przynajmniej 1/2 szklanki gotowanego lub surowego warzywa.
Pomidory
Soczyste pomidory są często jadane i nie powinno się ograniczać ich ilości w jadłospisie. Najlepiej jadać je codziennie. Chociaż są lubiane, nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak wielkie bogactwo składników odżywczych się w nich znajduje. Dla zabezpieczenia skóry przed skutkami promieniowania UV najważniejszy jest likopen. Dzięki niemu nie dochodzi do poparzeń słonecznych. Jednak aby działanie było widoczne, trzeba regularnie jadać pomidory, a najlepiej przecier pomidorowy, który zawiera znacznie więcej likopenu niż plasterki warzywa na kanapce.