Kotlety mielone według diety Dukana
Kotlety mielone według diety Dukana
Kotlety są jednym z najpopularniejszych dań. Są proste do zrobienia, a do tego można je wykonywać na kilka sposobów. Schabowe, z kurczaka, mielone i w różnych wersjach. Osobom na diecie wydaje się jednak, że jest to danie stracone dla nich. Nie jest tak jednak, kiedy pozna się przepis na kotlety mielone według diety Dukana, który podajemy poniżej. Usmażone według niego kotlety są zdrowe i nie szkodzą wadze.
Potrzebne produkty
Nie da się przygotować dobrych kotletów, jeśli nie przygotuje się wcześniej odpowiednich produktów. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 500 g mięsa mielonego z indyka,
* 1/2 dużej cukinii,
* 1 jajko,
* 1 marchewka,
* 1 pietruszka,
* 1 por,
* 1 papryka (kolor dowolny),
* 1 cebula,
* 2 łyżki mąki otrębowej,
* 1 łyżeczka sosu sojowego,
* czosnek mielony,
* papryka mielona,
* bazylia,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Wszystkie warzywa dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki, po czym zetrzeć oba warzywa na tarce o średnich oczkach. Przełożyć do miski. Cukinię zetrzeć na tarce bez obierania ze skórki.
Krok drugi
Paprykę przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne i pokroić paprykę na cienkie paski, a następnie na małe kawałeczki. Cebulę obrać z łupinek, również posiekać na drobne kawałki. Podobnie należy postąpić z porem. Najlepiej nie dodawać go całego, jeśli nie lubi się ostrych smaków.
Krok trzeci
Dodać do warzyw mięso mielone, wbić jajko, wsypać mąkę i przyprawy. Wymieszać wszystkie składniki – łyżką albo ręką. Kiedy wszystkie połączą się ze sobą, obsypanymi bułką tartą dłońmi zacząć formować niewielkie kulki. Spłaszczyć je lekko.
Krok czwarty
Patelnię posmarować cienko tłuszczem. Rozgrzać ją i na ciepłej powierzchni kłaść kotleciki. Smażyć albo dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie brakuje oleju.Kotleciki podawać jeszcze ciepłe z sałatką albo z sałatką i ryżem. Smacznego!