Advertising
Zakumaj.pl

Muchomory z pomidora i jajek

Opiekun artykułu: ikcesok
Muchomory z pomidora i jajek

Muchomory z pomidora i jajek

Ciekawa przystawka, ozdoba na wielkanocnym stole, przysmak dla dzieci. Muchomory z pomidorów i jajek mogą być przyjemnością dla każdego. Wymagają tylko kilku składników, czasu i pomysłowości w podaniu. Oto przepis, który zaprzecza stwierdzeniu, że jedzeniem nie wolno się bawić.

Advertising
Advertising
  • Składniki na muchomorki

    Składniki na muchomorki

    Aby przygotować ozdobę i przystawkę jednocześnie, niezbędne są odpowiednie składniki, a mianowicie:
    * 8 jaj,
    * 8 małych pomidorków,
    * 1/2 szklanki majonezu,
    * 1 mała sałata,
    * wykałaczki (opcjonalnie).
    Dobrze jest mieć pod ręką również nóż, łyżeczkę, a także duży talerz, na którym można będzie ułożyć kulinarne arcydzieło. Jeżeli wykorzysta się do tego zielony talerz, całość będzie wyglądała jeszcze bardziej wiosennie.

  • Pierwszy krok

    Jajka, najlepiej kupione tego samego dnia, w którym chce się wykonać przystawkę, ugotować na twardo. Przed gotowaniem można wsypać do wody 1 łyżeczkę soli, dzięki czemu skorupki nie popękają i białko nie wycieknie, psując wygląd jajka. Po ugotowaniu zalać jajka zimną wodą i pozostawić do ostudzenia.

  • Drugi krok

    Sałatę delikatnie umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie ułożyć zielone liście na talerzu tak, żeby tworzyły zieloną podstawkę pod przyszłe muchomorki. Najlepiej układać liście łodygami do środka, całość będzie prezentowała się o wiele ładniej.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Jajka obrać ze skorupki, po czym odciąć fragment dolnej części jajka tak, żeby można było je swobodnie postawić. Przygotowane w ten sposób jajka ustawić na sałacie, a następnie zająć się pomidorami. Warzywa należy dokładnie umyć, wytrzeć, po czym przeciąć na pół. Wydrążyć pomidory, pozbywając się pestek, po czym zaokrągloną część położyć na jajku. Jeżeli zsuwają się, warto posmarować je odrobiną majonezu i przykleić. Można również wykorzystać wykałaczki, jednak pamiętając, żeby poinformować gości o tym dodatku.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po umieszczeniu wszystkich kapelusików na jajkach należy przejść do ozdabiania. Łyżeczką lub wykałaczką nanosić na każdy pomidor odrobinę majonezu, tworząc kropki, takie same jakie posiada prawdziwy muchomor. Talerz z muchomorkami położyć na stole i cieszyć się zachwytem gości.

Popularne tagi
  • stare gazety
  • morele
  • suche drożdże
  • kogut
  • pizza
  • miska
  • ozdabianie wydmuszki
  • filcowy kurczaczek
  • mazurek makowy
  • czekolada
  • mobilizacja
  • spirytus
  • mech
  • tradycje kraszanek
  • mięso
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising