Nietypowe pączki – pączki ziemniaczane
Nietypowe pączki – pączki ziemniaczane
Pączki kojarzą się przede wszystkim z różanym dżemem i słodyczą. Z tego powodu składniki do ich wyrabiania również powinny być słodkie, aby nadać im odpowiedni smak. Okazuje się jednak, że nie zawsze musi tak być. Zamiast tradycyjnych pączków można przygotować nietypowy deser, na tłusty czwartek lub na niedzielny podwieczorek, jakim są pączki ziemniaczane.
Przydatne składniki
Przygotowanie ciasta na pączki wymaga odpowiednich składników. Powinny być one świeże, żeby ciasto dobrze się zagniatało oraz żeby pączki dłużej zachowały swój smak. Chociaż pączki ziemniaczane będą miały ziemniaczany posmak, warzywo to nie jest jedynym składnikiem, który trzeba przygotować. Do dobrego ciasta powinno się wykorzystać:
* 1 kg ziemniaków,
* 1 kg mąki pszennej,
* 100 g drożdży,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki oleju,
* 1/2 szklanki mleka,
* 4 jajka,
* 1 – 2 łyżki wódki,
* gęsty dżem do nadzienia (opcjonalnie),
* cukier puder do posypania,
* olej do smażenia.
Poza składnikami do przygotowania ciasta należy zaopatrzyć się również w miskę, wałek oraz rondel lub głęboką patelnię do smażenia.Etap pierwszy
Pierwszym krokiem do uzyskania dobrego ciasta jest obranie i ugotowanie ziemniaków. Wodę można lekko posolić. Po ugotowaniu i ostudzeniu należy przecisnąć je przez praskę lub rozgnieść widelcem na gładką masę. Jeżeli pozostaną grudki, będą wyczuwalne w czasie jedzenia pączków.
Etap drugi
Jaja należy rozbić, oddzielając białko od żółtka, a następnie białka lekko ubić. Mleko delikatnie podgrzać, dodać do niego drożdże i 4 łyżki mąki, po czym wymieszać i dodać do białek. Znowu wymieszać, a następnie odstawić zaczyn do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce. Gdy drożdże podwoją objętość, należy dodać pozostałe składniki, zaczynając od mąki, żółtek, cukru i ziemniaków. Po wymieszaniu dodać olej i wódkę, po czym znowu zagnieść. Kiedy ciasto będzie jednolitą masą, należy włożyć je do miski posmarowanej olejem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Etap trzeci
Z wyrośniętego ciasta można formować niewielkie kule. Jeżeli chce się dodać do nich nadzienie w postaci dżemu, najlepiej wkładać je do środka przy pomocy strzykawki lekarskiej. Smażenie powinno odbywać się w rondlu lub na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju, do momentu, aż obie strony pączka będą w jasnym, brązowym kolorze. Po zdjęciu z oleju można położyć je na ręczniku papierowym do odsączenia, a następnie podawać posypane cukrem pudrem.