Owocowy wąż – jak go przygotować?
Owocowy wąż – jak go przygotować?
Dzieci bywają zaskakującymi niejadkami. Dotyczy to najczęściej warzyw i owoców, które są jednocześnie najbardziej potrzebne w rozwoju malucha. Nie można dopuścić, żeby dzieci były pozbawiane witamin i składników mineralnych, dlatego konieczne jest zachęcenie malucha do zjadania tego, co nie jest słodyczami. Można to zrobić poprzez stworzenie z owoców zachęcającego kształtu – wąż dobrze się w tym sprawdzi.
Co jest potrzebne?
Zrobienie owocowego węża wymaga przygotowania odpowiedniego zestawu zdrowych składników, czyli:
* truskawek,
* bananów,
* 2 kawałków czekolady,
* lukru,
* gumy rozpuszczalnej, czerwonej.
Krok pierwszy
Wszystkie truskawki dokładnie umyć. Jedną z truskawek odłożyć w całości oraz z szypułką, a pozostałe pozbawić zielonej części i pokroić na plasterki o średniej grubości. Banana obrać ze skórki i również pokroić na plastry o grubości podobnej do talarków z truskawek.
Krok drugi
Całą truskawkę położyć na kolorowym talerzu – zwiększy to atrakcyjność posiłku – posmarować lukrem listki szypułki i przykleić do niej pierwszy plasterek truskawki. Posmarować go niewielką ilością lukru i dokleić banana. Następnie na zmianę smarować lukrem oraz przyklejać plasterek truskawki, plasterek banana, tworząc długiego węża owocowego. Na końcu apetycznego zwierzaka powinien znaleźć się koniuszek truskawki, w ramach ogonka.
Krok trzeci
Koniuszkiem noża lub rękawa cukierniczego nanieść na całą truskawkę odrobinę lukru. Z czekolady – można użyć czekoladowych pastylek – zrobić oczy węża. Dla urozmaicenia z odrobiny toffi można wykonać źrenice oczu, choć nie jest to konieczne.
Z plasterka gumy wyciąć język węża, delikatnie rozdwojony na końcu. Końcówkę truskawki naciąć lekko i wsunąć w niego koniuszek języka z gumy. Tak przygotowany wąż nadaje się do podania dziecku zarówno na drugie śniadanie, jak i na deser.