Oryginalny pomysł na ciasteczka wielkanocne
Oryginalny pomysł na ciasteczka wielkanocne
Typowym przysmakiem bożonarodzeniowym są pierniki różnego rodzaju. W przypadku świąt wielkanocnych królują głównie babki i mazurki, ale warto urozmaicić to kolorowymi ciasteczkami. Dzięki nim świąteczny stół oraz koszyczek ze święconką będą jeszcze bardziej radosne i wiosenne. Poniżej prezentujemy przepis na smaczne ciasteczka.
Przydatne składniki
Do przygotowania ciasta na ciasteczka trzeba skompletować świeże składniki, które podniosą ich jakość. Są to:
* 1,5 szklanki mąki pszennej,
* 1 jajko,
* 2 łyżki cukru pudru,
* 115 g masła,
* 1 łyżeczka cukru waniliowego,
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
* 3 – 4 barwniki spożywcze.
Jak widać, nie potrzeba wielu składników do wyrobienia masy. Dodatkowo, poza produktami spożywczymi, należy zaopatrzyć się również w foremki do wycinania ciastek, najlepiej z motywami pasującymi do świąt wielkanocnych, czyli kurczaczkami, barankami lub jajkami.Etap pierwszy
Do szerokiej miski, najlepiej szklanej lub ceramicznej, przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekać zimne masło. Można je również zetrzeć na tarce, żeby łatwiej się ugniatało. Przesypać mąką, po czym dodać pozostałe składniki. Jajko dodać w całości, bez oddzielania białka i żółtka. Jeżeli chce się uzyskać bardziej waniliowy smak, można dodać więcej cukru waniliowego.
Etap drugi
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść gładkie, żółte ciasto. Margaryna powinna być w nie wtopiona w całości, bez grudek. Po wyrobieniu ciasta należy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i na 30 minut schować do lodówki.
Etap trzeci
Schłodzone ciasto rozwałkować wałkiem na stolnicy lub blacie posypanym mąką. Najlepszą grubością jest 0,5 mm, dzięki czemu ciasteczka są bardziej chrupiące. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami różnorodne kształty i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Etap czwarty
Po upieczeniu i ostudzeniu wszystkich ciasteczek przystąpić do dekoracji. Można zrobić to na kilka sposobów. Barwniki spożywcze w proszku przygotować wedle opisu na opakowaniu, przełożyć do szprycy cukierniczej i ozdabiać. Barwniki gotowe można od razu nanosić na całą powierzchnię ciastka lub ich część, doklejając do nich dowolne dodatki: marcepan, orzechy, rodzynki, kolorowe wiórki kokosowe. Smacznego!