Przepis na pumpkin pie – tradycyjne ciasto na Halloween
Przepis na pumpkin pie – tradycyjne ciasto na Halloween
W Stanach Zjednoczonych tradycja obchodzenia Halloween jest bardzo zakorzeniona. To właśnie 31 października, w wigilię Wszystkich Świętych, ulice większych i mniejszych miasteczek zamieniają się w miejsca pochodów różnego rodzaju straszydeł: duchów, czarownic, kościotrupów, wampirów czy w końcu zombie. Chętnie przebierają się zarówno najmłodsi, jak i dorośli, licząc na jak najwięcej smakołyków zbieranych w domach na hasło „Cukierek albo psikus”. Jak pewnie zauważyłaś, oglądając filmy amerykańskie czy czytając artykuły na temat Halloween, temu dniu towarzyszą liczne symbole, ale najpopularniejszym z nich jest zdecydowanie dynia, która swoją drogą w Ameryce jest popularniejsza niż u nas. Charakterystyczne lampiony wykonane z dyń to jednak nie wszystko. To warzywo cudownie nadaje się do słodkich wypieków i właśnie pumpkin pie, czyli ciasto dyniowe, stało się tradycyjnym ciastem na Halloween. Ponieważ to święto się zbliża, z pewnością niżej podany przepis będzie wart wykorzystania.
Kruche ciasto
Masa dyniowa
Przygotowanie ciasta kruchego
Tradycyjne ciasto dyniowe przygotowuje się na kruchym spodzie, w którym zresztą Amerykanie się lubują. Pumpkin pie, jak łatwo się domyśleć, jest po prostu podawane w formie dyniowej tarty.Przygotowując ciasto kruche, pamiętaj przede wszystkim o tym, aby zagnieść je najszybciej, jak to możliwe. Kiedy ciasto zacznie odchodzić ci od dłoni i powstanie kulka o jednolitej konsystencji oraz barwie, to natychmiast przestań ją wyrabiać. Zbyt długo gniecione ciasto kruche po prostu przestanie być kruche.W misce lub na stolnicy wymieszaj mąkę z cukrem oraz solą i proszkiem do pieczenia. Potem w osobnej miseczce zmieszaj jajko z zimną wodą i dolej do składników suchych, lekko mieszając je z jajkiem i wodą. Na sam koniec dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i rozpocznij szybkie zagniatanie. Kiedy powstanie wspomniana już kulka, owiń ją folią spożywczą i zostaw w lodówce na godzinę.
Pieczenie spodu
Spód ciasta dyniowego będziemy podpiekać. Wyjmij go z lodówki, odwiń z folii i ułóż na formie od tarty. Jeśli forma jest silikonowa, to nie ma potrzeby jej wcześniejszego smarowania tłuszczem. Palcami uformuj ciasto kruche tak, żeby dokładnie przylegało do formy. Nakłuj je widelcem. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 – 25 minut, aż zbrązowieje. Po wyjęciu należy je schłodzić.
Masa dyniowa
Podczas kiedy spód będzie się chłodził, należy zabrać się za przygotowanie masy. Jej podstawą będzie piure dyniowe, które możesz przygotować sama. Do miski od miksera wbij dwa jajka i razem z cukrem utrzyj je na puszystą masę. Następnie dodaj do utartych jajek piure dyniowe oraz sok z cytryny i jedną łyżeczkę cynamonu. Całość wymieszaj szpatułką i dodaj mleko skondensowane. Wymieszaj jeszcze raz. Tak przygotowaną masę wylej na upieczony spód. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Obserwuj ciasto. Będzie gotowe za około 40 – 50 minut. Po wystudzeniu należy przełożyć ciasto do lodówki i podawać mocno schłodzone. Podawaj z bitą śmietaną albo lodami śmietankowymi. Smacznego!