Przepis na sałatkę wielkanocną dla dzieci

Przepis na sałatkę wielkanocną dla dzieci
Większość dzieci nie przepada za zieleniną, więc wiosna nie cieszy ich – tak jak dorosłych – perspektywą sałatek, które można będzie wykonać ze świeżych warzyw. Jednak i maluchy mogą zostać zachęcone, pod warunkiem że wybierze się proste sałatki oraz poda je w ciekawej formie.
Składniki do sałatki
Żeby przygotować dziecku smaczną, zachęcającą do jedzenia warzyw sałatkę, należy zebrać niezbędne składniki. Należą do nich:
* 1 chleb pełnoziarnisty (najlepiej w formie tostowego),
* 10 dag żółtego sera, jasnego,
* 10 dag pomarańczowego sera (np. mimolette),
* 2 łyżki majonezu,
* 5 oliwek ciemnych
* 1 ogórek zielony, średni,
* 1 czerwona papryka
* 1 żółta papryka,
* 1 zielona sałata,
* 1 puszka kukurydzy,
* sól, pieprz.
Poza produktami spożywczymi należy przygotować również kolorowy talerz lub ulubiony talerz dziecka, foremkę do ciastek w kształcie kurczaka, mniejszą w kształcie kwiatka i kropli oraz wykałaczki.Pierwszy krok
Z 3 – 4 kromek chleba wyciąć foremką do ciastek kurczaczki. Pozostałe z wycinania skrawki chleba można zjeść lub podsmażyć na patelni i wykorzystać jako grzanki do zupy, np. do żurku. Z jasnego żółtego sera również wyciąć foremką kurczaczki, które będą pasowały do chleba. Po przygotowaniu kształtów, należy chlebowe zwierzątka posmarować majonezem i na nie nałożyć serowe kształty.
Drugi krok
Z ciemniejszego sera foremką w kształcie kropli należy wyciąć tyle kształtów, ile ma się kurczaków, a następnie przy pomocy majonezu przyczepić je do kurczaków. Będą to skrzydełka. Również z tego rodzaju sera można przygotować niewielkie dzióbki. Z niewielkich kawałków oliwek wykonać oko i używając majonezu, przyczepić je do głowy ptaszka.
Trzeci krok
Z zielonego ogórka odkroić kilka plasterków i przedzielić je na pół. W każdą zaokrągloną część wbić wykałaczkę i nadziać na nią ptaszka z chleba. Dzięki temu będą one stać na talerzu. Po ustawieniu ich można przejść do kolejnego etapu i z kawałków papryki w obu kolorach wyciąć foremką małe kwiatki. Żeby wykonać środek kwiatków, można użyć kukurydzy, przytwierdzając ją do papryki majonezem.
Czwarty krok
Wokół kurczaków należy ułożyć kawałki umytej i potarganej na mniejsze części sałaty. Najlepiej położyć jej tyle, by zakryła ogórki, na których stoją kurczaki. Posolić sałatę, po czym ozdobić ją kwiatkami z papryki. Tak ciekawe, kolorowe danie zachęci dziecko do spróbowania każdego warzywa.