Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na świąteczny sernik z cytrynową nutą

Opiekun artykułu: gse
Poziom trudności: Trudne , Wymagany czas: 2 godz.
Przepis na świąteczny sernik z cytrynową nutą

Przepis na świąteczny sernik z cytrynową nutą

Sernik to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Przyrządzamy je na różne okazje, jednakże zdecydowanie najbardziej kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem i to właśnie wtedy jemy je najczęściej. Sernik to dość zbite i sycące ciasto, które po jednym kawałku jak najbardziej nas zadowala. Jednocześnie, mimo wcześniej wymienionych cech, ciasto to wydaje się być lekkie i puszyste i to właśnie za to je uwielbiamy. Serniki mogą mieć przeróżne wersje, począwszy od tej klasycznej z lukrem na wierzchu, przez tę z bakaliami albo na herbatnikowym spodzie, aż po sernik na zimno z masą owoców i galaretką. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny i orzeźwiający sernik z cytrynową nutą. Wypróbuj go koniecznie w te święta.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 kilogram sera z wiaderka albo twarogu półtłustego

1 budyń waniliowy albo śmietankowy bez cukru

350 g cukru

8 żółtek

8 białek

¾ kostki masła

3 łyżki soku z cytryny

2 opakowania biszkoptów

Na lukier

gorąca woda

cukier puder

sok z cytryny

1 kilogram sera z wiaderka albo twarogu półtłustego 1 budyń waniliowy albo śmietankowy bez cukru 350 g cukru 8 żółtek 8 białek ¾ kostki masła 3 łyżki soku z cytryny 2 opakowania biszkoptów Na lukier gorąca woda cukier puder sok z cytryny
  • Ucieranie

    Ucieranie

    Do miski wrzuć masło pokrojone na mniejszą kostkę, cukier oraz same żółtka bez białek (jeśli nie umiesz oddzielać żółtek od białek pomiędzy skorupkami, to rozbij skorupkę i wylej sobie jajko na dłoń, a potem lekko nią potrząśnij – białko wleje się do miseczki, a żółtko zostanie ci na dłoni). Za pomocą drewnianej pałki lub też miksera na wolnych obrotach mieszaj te składniki tak długo, aż masa stanie się gładka, jednolita kolorystycznie i puchowa.

  • Dodawanie sera i białek

    Jeśli wybrałaś twaróg zwykły, a nie z wiaderka, przeznaczony do serników, wówczas musisz go zemleć co najmniej dwa razy.Zmielony ser lub ser z wiaderka przerzuć do utartego tłuszczu z cukrem oraz żółtkami. Następnie dodaj do nich także opakowanie budyniu (sam proszek) oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj teraz na wolnych obrotach.Białka ubij na pianę za pomocą miksera. Kiedy piana będzie sztywna, dodaj ją do masy i bardzo delikatnie wymieszaj.

  • Wykładanie blachy

    Blachę wyłóż bardzo ściśle papierem do pieczenia, a potem możesz ją jeszcze delikatnie wysmarować tłuszczem. Potem wyłóż blachę biszkoptami (mogą być także kakaowe). Najlepiej do takich wypieków pasują biszkopty podłużne, ale te zwykłe, okrągłe też się nadadzą.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Na biszkopty wyłóż całą serową masę. Następnie włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Sernik będzie się piekł przez około 50 minut. Po tym czasie będzie gotowy, jednak sprawdź wcześniej, czy aby się nie przypala.

  • Lukier

    Kiedy wyjmiesz już sernik i będzie on stygł, ty zajmij się przygotowaniem lukru cytrynowego. Do miski wlej sok z cytryny, odrobinę gorącej wody oraz cukier puder. Proporcje dostosuj sama, będziesz widziała, kiedy lukier będzie miał odpowiednią gęstość. Kiedy sernik całkiem wystygnie, posmaruj go w całości lukrem lub zrób na nim lukrowe esy floresy. Smacznego!

Popularne tagi
  • papierowy talerz
  • cukier
  • czym udekorować świąteczny stół
  • barwienie masy solnej
  • śledzie w oleju
  • nastrój
  • mapa
  • co kupi na gwiazdkę
  • potrawa świąteczna
  • oczekiwanie na boże narodzenie
  • ze styropianu
  • orzechy włoskie
  • srebrna wstążka
  • kluski z makiem
  • nacinanie papieru
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising