Przepis na świąteczny sernik z cytrynową nutą
Przepis na świąteczny sernik z cytrynową nutą
Sernik to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Przyrządzamy je na różne okazje, jednakże zdecydowanie najbardziej kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem i to właśnie wtedy jemy je najczęściej. Sernik to dość zbite i sycące ciasto, które po jednym kawałku jak najbardziej nas zadowala. Jednocześnie, mimo wcześniej wymienionych cech, ciasto to wydaje się być lekkie i puszyste i to właśnie za to je uwielbiamy. Serniki mogą mieć przeróżne wersje, począwszy od tej klasycznej z lukrem na wierzchu, przez tę z bakaliami albo na herbatnikowym spodzie, aż po sernik na zimno z masą owoców i galaretką. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny i orzeźwiający sernik z cytrynową nutą. Wypróbuj go koniecznie w te święta.
Na lukier
Ucieranie
Do miski wrzuć masło pokrojone na mniejszą kostkę, cukier oraz same żółtka bez białek (jeśli nie umiesz oddzielać żółtek od białek pomiędzy skorupkami, to rozbij skorupkę i wylej sobie jajko na dłoń, a potem lekko nią potrząśnij – białko wleje się do miseczki, a żółtko zostanie ci na dłoni). Za pomocą drewnianej pałki lub też miksera na wolnych obrotach mieszaj te składniki tak długo, aż masa stanie się gładka, jednolita kolorystycznie i puchowa.
Dodawanie sera i białek
Jeśli wybrałaś twaróg zwykły, a nie z wiaderka, przeznaczony do serników, wówczas musisz go zemleć co najmniej dwa razy.Zmielony ser lub ser z wiaderka przerzuć do utartego tłuszczu z cukrem oraz żółtkami. Następnie dodaj do nich także opakowanie budyniu (sam proszek) oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj teraz na wolnych obrotach.Białka ubij na pianę za pomocą miksera. Kiedy piana będzie sztywna, dodaj ją do masy i bardzo delikatnie wymieszaj.
Wykładanie blachy
Blachę wyłóż bardzo ściśle papierem do pieczenia, a potem możesz ją jeszcze delikatnie wysmarować tłuszczem. Potem wyłóż blachę biszkoptami (mogą być także kakaowe). Najlepiej do takich wypieków pasują biszkopty podłużne, ale te zwykłe, okrągłe też się nadadzą.
Pieczenie
Na biszkopty wyłóż całą serową masę. Następnie włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Sernik będzie się piekł przez około 50 minut. Po tym czasie będzie gotowy, jednak sprawdź wcześniej, czy aby się nie przypala.
Lukier
Kiedy wyjmiesz już sernik i będzie on stygł, ty zajmij się przygotowaniem lukru cytrynowego. Do miski wlej sok z cytryny, odrobinę gorącej wody oraz cukier puder. Proporcje dostosuj sama, będziesz widziała, kiedy lukier będzie miał odpowiednią gęstość. Kiedy sernik całkiem wystygnie, posmaruj go w całości lukrem lub zrób na nim lukrowe esy floresy. Smacznego!