Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na szarlotkę z kubka

Opiekun artykułu: lochness
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 15 min.
Przepis na szarlotkę z kubka

Przepis na szarlotkę z kubka

Szarlotka to zdecydowanie jedno z najchętniej pieczonych ciast w Polsce. Jest ono też najbardziej lubiane, popularne, no i oczywiście ma niezliczoną ilość wersji – co dom albo gospodyni, to inny sposób na szarlotkę, a każdy pyszny i niepowtarzalny. Szarlotka jest taka dobra najczęściej z powodu tego, iż łączy się w niej słodycz kruchego ciasta, bitej śmietany albo jeszcze innych dodatków z kwaskowatością i teksturą jabłek. Czasami jednak mamy ochotę tylko na kawałek szarlotki i nie chcemy piec całej blachy. Rzecz jasna, możemy wtedy po prostu udać się do cukierni albo kawiarni i zafundować sobie taką pyszną przekąskę, ale możemy także zrobić w domu tylko jedną czy dwie porcje, a na dodatek podane w fantazyjny sposób. Jak zrobić domową szarlotkę z kubka? Sprawdź koniecznie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 jabłka kwaśne i twarde

6 łyżek cukru brązowego (lub białego)

2 łyżeczki cukru waniliowego

100 gram masła + do wysmarowania

½ łyżeczki cynamonu (lub więcej)

1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka kwaśne i twarde 6 łyżek cukru brązowego (lub białego) 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 gram masła + do wysmarowania ½ łyżeczki cynamonu (lub więcej)
  • Przygotuj jabłka

    Twarde i kwaśne jabłka umyj, a następnie obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Na koniec jabłka przerzuć do miseczki i posyp je odrobiną cynamonu (tyle, ile lubisz).

  • Mieszanie jabłek

    Uszykuj małą blaszkę. Połóż na niej papier do pieczenia, a następnie wysyp na nie jabłka z cynamonem. Potem dodaj do nich zimne masło pocięte na drobną kostkę. Wszystko razem bardzo dobrze wymieszaj i zasyp cukrem waniliowym oraz białym lub brązowym. Dobrze jest użyć tego drugiego cukru, dlatego że lepiej komponuje się ze smakiem jabłek i nadaje im ładny kolor.

  • Pieczenie jabłek

    Jabłka wymieszane z cukrem oraz masłem wstaw do piekarnika. Powinien być on nagrzany do 200°C. Jabłka będą się piec około 40 minut. Po tym czasie wyjmij je, ale nie wyłączaj piekarnika.

  • Wykładanie kubków ciastem

    Otwórz opakowanie ciasta francuskiego i podziel je na spore płaty. Uszykuj cztery kubki dość wysokie i szerokie. Każdy z kubków wysmaruj w środku tłuszczem, masłem, margaryną albo olejem. Potem wyłóż je płatami ciasta francuskiego. Każdy z płatów od wewnątrz posmaruj dżemem morelowym. Wrzuć upieczone jabłka, aż do samego brzegu kubka, a następnie ze skrawków ciasta francuskiego zrób na powierzchni jabłek kratę (jak w amerykańskim Apple pie). Powtórz te czynności z każdym kubkiem.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Kubki z szarlotką przełóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto będzie piekło się przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij je i odczekaj kilka minut, aż trochę ostygnie. Posyp ciasto cukrem pudrem. Jeszcze ciepłą szarlotkę podawaj z lodami. Smacznego!

Popularne tagi
  • przygotowanie lukru
  • sernik z truskawkami
  • wyrastanie ciasta
  • croissant
  • kulinaria
  • ciasto a’la twix
  • sylwester
  • przepis na biszkopt do tortu
  • śmietana kremówka
  • margaryna
  • kawa parzona
  • puszysty krem
  • przepis na roladę z jabłkami
  • snickers
  • tort bezowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising