Przepis na zdrowszą wersję pizzy
Przepis na zdrowszą wersję pizzy
Niezwykle trudno jest spotkać kogoś, kto nie lubiłby pizzy w jakimś jej wydaniu. To niewątpliwie najbardziej rozsławione, ulubione, ale także modyfikowane danie kuchni włoskiej. Niestety, pizza nie należy do najbardziej zdrowych i dietetycznych przysmaków, a już zwłaszcza ta, którą możemy spotkać w naszych polskich pizzeriach – na grubym cieście, z dużą ilością tłuszczu oraz szynki i żółtego sera wątpliwej jakości. Dlatego też to danie w jego restauracyjnej wersji niezbyt odpowiada osobom, które odżywiają się zdrowo lub też są na diecie odchudzającej. Jednak pizza jest jak najbardziej podatna na różne zmiany, dlatego też w domu można z nią trochę poeksperymentować i stworzyć jej pyszną, acz dużo zdrowszą wersję. Do dzieła!
1 pizza (2 porcje)
Dodatki i sos
Zagniatanie ciasta drożdżowego
W pierwszej kolejności zaczniemy od zagniatania ciasta drożdżowego, gdyż trzeba je odstawić na trochę, by nieco wyrosło.Do szklanki wsypujemy drożdże, zasypujemy je ½ łyżeczki cukru, a potem zalewamy wodą. Odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę oliwy z oliwek. Całość krótko mieszamy, a potem wlewamy drożdże. Zagniatamy składniki suche z mokrymi i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Potem odkładamy ciasto do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Przygotowanie składników
W czasie gdy ciasto sobie wyrasta, zajmiemy się przygotowaniem składników. Nie potrwa to długo. Tuńczyka osącz dokładnie z zalewy. Możesz potem przekroić go na jeszcze mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Kulkę mozzarelli pokrój na cienkie plasterki, a rukolę przemyj pod bieżącą wodą. Oliwki przekrój na pół.
Przygotowanie sosu
Następnie zajmij się przygotowaniem sosu do wysmarowania pizzy. Pół łyżki oliwy z oliwek rozgrzej na patelni. Następnie rzuć na nią drobno posiekaną cebulę i podsmażaj przez dwie – trzy minuty. Potem wylej na patelnię pół puszki pomidorów krojonych i podsmażaj całość, aż pomidorki zaczną się rozpadać (możesz je wcześniej zmiksować). Na koniec dodaj szczyptę oregano oraz jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i dosłownie szczyptę soli oraz cukru. Sos gotowy.
Formowanie spodu
Teraz czas na formowanie spodu. Weź wyrośnięte ciasto i rozpłaszcz je delikatnie na stolnicy lub stole. Potem, używając jedynie dłoni, postaraj się uformować z ciasta cienki i okrągły placek – spód do pizzy. Jeśli nie dasz rady, to pomóż sobie wałkiem, ale postaraj się tego unikać. W razie konieczności podsyp ciasto mąką lub kaszą manną.
Wykładanie składników i pieczenie
Na uformowany spód przelej sos i rozsmaruj go, zostawiając brzegi puste. Potem ułóż na nim mozzarellę, a potem rozrzuć po całym spodzie kawałki tuńczyka i oliwki.Pizzę zapiekaj w temperaturze 220°C przez około 18 minut. Uważaj, żeby się od spodu nie spaliła. Przed podaniem posyp ją rukolą. Smacznego!