Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne pierniczki miodowe – jak je zrobić?

Opiekun artykułu: bozka
Pyszne pierniczki miodowe – jak je zrobić?

Pyszne pierniczki miodowe – jak je zrobić?

Święta Bożego Narodzenia bez pierniczków to rzecz zupełnie nie do wyobrażenia. Są one tak samo nieodłącznym elementem świętowania, jak karp oraz makowiec. W sklepach i na jarmarkach świątecznych można znaleźć wiele pięknych ciasteczek, jednak zrobienie własnych pierników raz do roku to wyjątkowa przyjemność.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie pierniczków może być łatwe i przyjemne, jednak zanim przejdzie się do ich wycinania z ciasta, trzeba przygotować odpowiednie składniki, czyli:
    * 50 dag mąki pszennej,
    * 25 dag miodu płynnego,
    * 12,5 dag cukru,
    * 75 g margaryny,
    * 1 jajko,
    * 1 opakowanie przyprawy do pierników,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * lukier, pisaki lukrowe, posypka (do dekoracji).

  • Krok pierwszy

    Cukier przesypać do rondla, dodać miód oraz margarynę posiekaną na mniejsze kawałki. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Pozostawić do ostudzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać przyprawę do piernika, wymieszać łyżką. Do masy wbić jajko, po czym rozpocząć dodawanie mąki. Na początku można łączyć masę łyżką, ale po pewnym czasie przejść do ręcznego ugniatania. Wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 2 godziny.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po odstaniu się ciasta przejść do jego wałkowania. Posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość maksymalnie 0,5 cm. Z powstałego placka zacząć wycinać dowolne kształty przy pomocy foremek do wycinania ciasteczek. Układać je na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Zapełnioną blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec 15 – 20 minut. W taki sam sposób postąpić z każdą partią ciasteczek, po czym wystudzić je i układać w pudełku. Przykryć i odstawić na 2 – 3 tygodnie, żeby zmiękły. Po tym czasie można przejść również do dekorowania pierniczków lukrem lub pisakami, a następnie do jedzenia.

Popularne tagi
  • podgrzewacz
  • bombka papierowa
  • urodziny
  • dekorowanie choinek
  • krok po kroku
  • kartki papieru
  • obrzędowość doroczna
  • kostki adwentowe
  • laska cynamonu
  • zimowy widok
  • fundacja viva
  • jak ozdabiać świece
  • pomarańcze
  • znaczący prezent
  • groch
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising