Regionalne leki na przeziębienie
Regionalne leki na przeziębienie
Przeziębienie rzadko zmusza chorego do pójścia do lekarza. Zazwyczaj uznaje się, że można wyleczyć je w domu – dużą dawką witaminy C oraz domowymi sposobami. Wśród domowych sposobów oraz naturalnych leków można znaleźć takie, które znane są wszystkich, jak również leki charakterystyczne dla poszczególnych regionów Polski. Warto poznać je i zastosować, gdy zajdzie taka potrzeba.
Warmińskie miody
Miód jest jednym z najpopularniejszych leków naturalnych, jakie można znaleźć i jakie są chętnie stosowane niemal w każdym domu. Jednak żeby pozbyć się szybko objawów przeziębienia – podwyższonej temperatury, bólu gardła i kaszlu – dobrze jest zastosować miodowy środek rodem z Warmii i Mazur. Miodowa mikstura wymaga 1/2 szklanki miodu spadziowego, soku z 1 cytryny oraz 1 łyżki oleju lnianego. Składniki należy dobrze wymieszać. Stosować można od razu, ale najlepsze efekty, zarówno w leczeniu przeziębienia, jak i podnoszeniu odporności daje przyjmowana po 1 łyżce przed jedzeniem, 2 razy w ciągu dnia.
Kaszubska pigwa
Chociaż pigwę można znaleźć w różnych regionach kraju, to na Kaszubach jest ona szczególnie często wykorzystywana jako środek leczący przeziębienia i poprawiający ogólny stan organizmu. Sama pigwa zawiera wiele witaminy C, więc zarówno leczy, jak i przeciwdziała infekcjom oraz dodaje energii. Leczniczą mieszankę można przygotować z jednego lub z kilku owoców, w zależności od tego, na jak długo chce się posiadać zapas. Każdą pigwę, obraną ze skórki, kroi się na niewielkie kosteczki – im mniejsze, tym lepsze. Wkłada się je do słoików i zasypuje dużą ilością cukru, a następnie zakręca. Pod wpływem cukru pigwa puści sok oraz zmięknie. Po rozpuszczeniu się cukru należy dosypać go jeszcze trochę. Kiedy pigwa będzie miękka i zanurzona we własnym soku, będzie nadawała się do użycia. Można dodawać 1 łyżeczkę do herbaty albo jeść 1 łyżeczkę na czczo.
Ziołowa pomoc z lubuskiego
Zioła to cenna pomoc na przeziębienia. Herbaty ziołowe, inhalacje i okłady nie raz pomagają w powrocie do zdrowia. Z takiego założenia wychodzi się zwłaszcza w regionie lubuskim. Używa się tu przede wszystkim dziewanny na problemy z układem oddechowym oraz lnu na bolące gardło. Z dziewanny można przygotować leczniczy napar. Potrzeba do niego 1 łyżkę dziewanny i 1 szklankę wrzącej wody. Składniki należy zagotować i odcedzić, a po wystygnięciu pijać 2 razy dziennie 1/2 szklanki naparu. Napar z lnu przygotowuje się podobnie. 1 łyżkę lnu należy zalać 1 szklanką wrzątku, zostawić na noc i wypić następnego dnia przed śniadaniem. Taką samą porcję warto wypić również przed snem.
Wierzba z kujawskiego
Ból głowy w trakcie choroby jest jednym z bardziej uciążliwych objawów. Aby się go pozbyć, łyka się tabletki, ale można zastosować również napój z kory wierzby. Jest to popularny lek na Kujawach, łatwy do przyrządzenia. Wystarczy 1 łyżkę suszonej kory wierzby zalać wrzątkiem i gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić. Żeby napój był skuteczny, należy pić go 3 razy dziennie. Działa niczym aspiryna, ale jest naturalny i bez chemii.