Uprawa nasturcji – podstawowe zasady
Uprawa nasturcji – podstawowe zasady
Nie tylko pelargonie są często uprawiane w polskich domach, na balkonach i w ogródkach. Równie chętnie sadzone są nasturcje. Jest to bylina, w Polsce jednoroczna, która charakteryzuje się niewielkimi kwiatkami o ciepłych barwach. Może być ładną ozdobą każdego miejsca, lecz trzeba wiedzieć, jak ją uprawiać i pielęgnować.
Miejsce dla nasturcji
Pierwszym krokiem w uprawie nasturcji jest odpowiednie miejsce dla nich. Najlepiej, aby było jasne i słoneczne, ewentualnie półcień, ale zachowujący ciepło. Nasturcje mogą wyrosnąć również w cieniu, lecz wtedy nie należy spodziewać się zbyt wielu kwiatów.
Gleba dla nasturcji
Sadząc nasturcje, trzeba zadbać także o odpowiednią glebę. Najlepiej sprawdza się ziemia wilgotna, żyzna, która nie zawiera w sobie za dużo azotu. Ziemie piaszczyste lub gliniaste nie nadają się pod uprawę i nasturcje nie wyrosną na nich, a jeżeli nawet uda im się to, nie zakwitną.
Sadzenie nasturcji
Ze względu na to, że w Polsce nasturcje uprawia się jedynie na rok, nie trzeba przygotowywać sadzonek wcześniej. Wystarczy doniczka albo kawałek ziemi, gleba i nasiona. Wysiewa się je co 15 centymetrów i przykrywa ziemią. Warto pamiętać, że nasturcje nie lubią przesadzania, więc powinny być od razu wysiewane do miejsca docelowego.
Podlewanie nasturcji
Zapewnienie nasturcjom odpowiedniej ilości wody jest ważne dla ich wzrostu. Powinny być regularnie nawadniane, zwłaszcza gdy temperatura powietrza jest wysoka. Latem należy podlewać ją 2 razy dziennie – rano i wieczorem. Jeżeli lato nie jest suche, wówczas wystarczy 1 raz dziennie.
Nie wolno doprowadzić do tego, aby nasturcja zaczęła wysychać i mieć żółte liście. Wtedy staje się idealnym celem dla mszyc.
Nawożenie nasturcji
W nawożeniu rośliny trzeba zachować daleko idącą ostrożność. Przesada w nawożeniu może spowodować, że nasturcje będą słabo rosły. Należy stosować nawozy w płynie, lecz pamiętając, że ich dawki nie mogą być zbyt wielkie. Lepiej dać mniej i cieszyć się kwiatami niż więcej i patrzeć, jak usychają.
Zalety nasturcji
Nasturcja to nie tylko roślina ozdobna, która cieszy widokiem, ale również ciekawy dodatek kulinarny. Jej niedojrzałe liście i kwiaty mają ostry posmak, więc są często używane jako przyprawa. Z kwiatów wykonuje się nawet sałatki, chociaż nie wszystkim przypadają one do gustu. Z każdej części nasturcji można wykonać syrop albo napar leczniczy. Są one używane w czasie przeziębienia jako pomoc w leczeniu kaszlu i problemów z drogami oddechowymi.