Prosty sposób wykonania kurczaczków z bibuły
Prosty sposób wykonania kurczaczków z bibuły
Wykonywanie ozdób świątecznych to jedna z najważniejszych tradycji wielkanocnych. Trudno wyobrazić sobie miłe spędzanie świąt bez ładnych dekoracji wokół. Króliczki, baranki, kurczaczki pozwalają lepiej wczuć się w atmosferę świąteczną oraz w wiosenną ideę odrodzenia świata po zimie.
Do samodzielnego przygotowania dekoracji nie potrzeba drogich materiałów, wystarczy bibuła, aby w domu zaroiło się od kurczaczków wielkanocnych.
Co jest potrzebne?
Do wykonania kurczaczków z bibuły niezbędnych jest kilka rzeczy. Przede wszystkim są to:
* żółta bibuła,
* pomarańczowa bibuła,
* brązowa bibuła,
* 2 długie wykałaczki,
* klej,
* nożyczki.Etap pierwszy
Z żółtej bibuły wyciąć 2 elementy, tnąc wzdłuż, aby uzyskać kształty o szerokości 10 cm. Jeden powinien być większy, drugi mniejszy.
Do krawędzi dłuższego fragmentu bibuły przyłożyć wykałaczkę i owinąć ją ciasno połową bibuły. Podobnie postąpić z drugą wykałaczką, przykładając ją i zwijając z drugiej strony.
Etap drugi
Zmarszczyć bibułę na wykałaczkach, po czym wyciągnąć je z papieru, nie rozprostowując go przy tym. Po ściągnięciu z wykałaczek zacząć zawinąć bibułę w kółko, na koniec zawijasa nanosząc klej, żeby papier nie mógł się rozwinąć.Podobnie postąpić z mniejszym kawałkiem bibuły, formując z niego pomarszczone kółko.
Etap trzeci
Uzyskane i sklejone ze sobą – jedno na drugim – kółka będą tworzyły tułów kurczaka. Odłożyć go na bok i przejść do przygotowania dodatków.Z pomarańczowej bibuły wyciąć niewielki rulonik – dzióbek, a z brązowej dwa paski 2 x 1 cm i zwinąć je w kulki – będą stanowiły oczy. Dokleić elementy do mniejszego kółka – głowy kurczaka – a na zakończenie z brązowej bibuły wyciąć pofalowany grzebień. Umieścić go na czubku głowy.Na zakończenie wbić w dolne koło kurczaka wykałaczkę i umieścić ozdobę w dowolnym miejscu, np. w doniczce.