Prosty sposób przyrządzenia pizzy śniadaniowej
Prosty sposób przyrządzenia pizzy śniadaniowej
Masz ochotę na coś zupełnie innego na śniadanie? Co powiesz na pizzę? Tak, pizza na śniadanie to nie zawsze zły pomysł. Jest oryginalna, smaczna i może stać się świetnym posiłkiem, na który będzie się czekało z utęsknieniem. Żeby przygotować taki posiłek, niezbędnych jest kilka wskazówek, które podajemy poniżej.
Jeśli chce się uzyskać szybką pizzę rano, dobrze jest przygotować ciasto dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Jakie składniki spożywcze są potrzebne?
Żeby pizza wyszła zgodnie z oczekiwaniami, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich produktów na ciasto oraz dodatków.Do ciasta potrzebne będzie:
* 250 g mąki,
* 150 ml wody,
* 1 łyżeczka drożdży suszonych,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* cukier.
Na pizzę przyda się:
* 6 plasterków szynki,
* 6 jajek,
* 2 łyżki szczypiorku,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 2 szklanki startej mozzarelli,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Do miski przesiać mąkę, drożdże, sól oraz szczyptę cukru. Po zamieszaniu składników zrobić wgłębienie w mące i wlać do niego ciepłą – ale nie gorącą – wodę wymieszaną z oliwą z oliwek. Mieszać aż do połączenia się składników w jedną masę. Jest to znak, że można przełożyć ją na stolnicę i ugniatać 8 – 10 minut, aby ciasto nabrało elastyczności. Gdy uzyska się taki efekt, włożyć ciasto do miski posmarowanej oliwą i przykryć ściereczką. Pozostawić na 30 minut do podwojenia objętości.
Krok drugi
Po podwojeniu objętości przez ciasto podzielić je na 2 części. Obie rozwałkować do okręgów o średnicy 25 cm. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ozdobić. Wysypać na każdy placek mozzarellę, szynkę, wbić po 3 jajka na jedną pizzę oraz doprawić przyprawami. Można również dodać do każdej kilka plasterków pomidorów.
Krok trzeci
Przygotowane pizze wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 10 minut, aż jajka zetną się, a ser roztopi. Od razu po upieczeniu podawać, przed zjedzeniem posypując szczypiorkiem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.