Jak jeść spaghetti – zasady
Jak jeść spaghetti – zasady
Spaghetti jest jednym z popularniejszych włoskich dań. Dla wielu osób jest wręcz ulubionym daniem, które przynajmniej raz w tygodniu musi pojawić się na stole. We własnym domowym zaciszu można pozwolić sobie na pewną swobodę w jego jedzeniu, jednak wybierając się do restauracji lub otrzymując spaghetti jako danie na przyjęciu, warto jeść je w prawidłowy sposób.
Przed jedzeniem
Spaghetti to makaron z sosem o dowolnym smaku, czasami z dodatkowymi elementami, np. pulpetami, owocami morza. Z tego powodu jedząca danie osoba jest narażona na ubrudzenie sobie ubrania albo twarzy, jeżeli będzie jadła nieuważnie. Żeby uniknąć pojawienia się plam na ubraniu, przed rozpoczęciem konsumpcji trzeba rozłożyć na kolanach serwetkę.
Nabieranie makaronu
Do przygotowania spaghetti używa się makaronu różnej długości. Zawsze są to nitki, choć nie za bardzo cienkie, lecz o różnej długości. Zdarzają się takie, które mają nawet 1 metr, chociaż jest to rzadkość i fanaberia kucharza. Takich nie da się jeść bez przedzielania na mniejsze kawałki.Jednak jeżeli długość nitek jest standardowa, należy rozpocząć jedzenie od wbicia widelca w makaron, w pobliżu brzegu talerza. Nie zaczyna się jedzenia spaghetti od wbijania sztućca w sam środek dania.
Zawijanie makaronu
Po wbiciu widelca w makaron należy zacząć obracać go tak, żeby nabrać porcję makaronu. Nie powinna być bardzo duża, a przede wszystkim z widelca nie powinny zwisać nitki makaronu. Takimi fragmentami można ubrudzić sobie brodę, ubranie, a nawet towarzysza posiłku, jeżeli sosu jest wyjątkowo dużo. Poza tym wciąganie makaronu do ust w czasie wspólnego jedzenia nie jest szczególnie ładnym widokiem.
Łyżka i widelec
Poza jedzeniem spaghetti tylko widelcem można skorzystać z drugiego sposobu. Jest nim użycie łyżki i widelca. Wbrew powszechnej opinii nie jest to sposób wszystkich Włochów. Choć jest spopularyzowany w wielu krajach europejskich, jada się tak głównie w Neapolu i jego okolicach. Większość mieszkańców Włoch używa do jedzenia tej potrawy tylko widelca albo noża i widelca.
Używanie łyżki
Jedzenie przy pomocy łyżki nie jest trudniejsze. Trzyma się ją w lewej ręce, prawą chwyta się widelec. Następnie można przejść do działania. Widelec wbić w makaron podobnie jak w pierwszym sposobie. Przystawić do niego łyżkę i zawijać makaron na widelec, opierając go o łyżkę. Ma ona pomóc w nabieraniu porcji i kontrolować ich wielkość. Po nawinięciu można włożyć porcję do ust.Spaghetti powinno być jedzone powoli, bez przesadnego pośpiechu. Nie tylko dlatego, aby nie chlapać sosem wokół, ale również dlatego, że obijanie sztućcami o talerz jest bardzo niegrzeczne.