Sposoby na wyczyszczenie piekarnika
Sposoby na wyczyszczenie piekarnika
Każda gospodyni domowa doskonale wie, jak ważną rolę w kuchni odgrywa piekarnik. To właśnie dzięki niemu możemy zjeść dietetycznie przyrządzoną rybę, soczystego i chrupiącego kurczaka, a także niezliczone słodkości w postaci babeczek, ciast i tortów. Niestety, zarówno blaszki, jak i samo wnętrze piekarnika szybko się brudzą – tu spadnie trochę okruchów, tam spłynie trochę tłuszczu. To sprawia, że podczas pieczenia następnych potraw nieprzyjemne zapachy mieszają się ze sobą. Dlatego też piekarnik oraz blachy powinno się regularnie myć. W jaki sposób i jak często? Ten poradnik ci podpowie.
Blaszki również możesz najpierw wymoczyć w gorącej wodzie, a potem nałożyć na nie papkę. Nie szoruj ich jednak, a jedynie przetrzyj szmatką, zmyj sodę i wytrzyj do sucha.
Na bieżąco
Pierwsza i najważniejsza zasada jest taka: blaszki oraz większe zabrudzenia piekarnika powinnaś czyścić na bieżąco. Rzecz jasna, nie zawsze podczas ogarniania domu mamy czas na to, by poświęcić godzinę samemu tylko piekarnikowi. Jednak jeśli po pieczeniu zauważysz, że trochę tłuszczu spadło na dno piekarnika, umyj tę plamę od razu, gdyż podczas następnego pieczenia przypali się ona i będzie wydzielała swąd. Po drugie, nigdy nie wkładaj do piekarnika brudnych blaszek. Najlepiej umyj je natychmiast po pieczeniu, dzięki temu brud nie zaschnie na dobre.
Wstęp do czyszczenia
Teraz czas przejść do poważnych zabrudzeń piekarnika. Takie czyszczenie powinnaś przeprowadzać raz na kwartał, jeśli kilka razy w miesiącu go używasz.Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, to do naczynia żaroodpornego wlej wodę, a następnie wstaw je na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie odczekaj, aż piekarnik nieco ostygnie i przetrzyj go w środku. Dzięki parze wodnej brud z piekarnika będzie lepiej schodził, gdyż zmiękł.Jeśli nie masz termoobiegu, to spryskaj piekarnik gorącą wodą i również odczekaj, a potem go przetrzyj.
Szorowanie papką z sody
Najlepszym sposobem na dokładne wyczyszczenie mocno zabrudzonego piekarnika (a także blaszek oraz rusztu) jest szorowanie go papką przygotowaną na bazie wody oraz sody oczyszczonej. Wsyp sporą ilość sody do miseczki, a następnie wlej troszkę wody (nie za dużo, bo papka nie powstanie). Zmieszaj sodę z wodą, a następnie wysmaruj tą papką cały piekarnik (jeśli będziesz robiła to ręcznie, to załóż do tej czynności rękawiczki). Teraz pozwól zadziałać sodzie, a sama odpocznij i wypij kilka łyków kawy. Po około dziesięciu minutach wróć do piekarnika i zacznij czyścić go szczoteczką do zębów, robiąc okrągłe ruchy.
Spłukiwanie
Kiedy już wyczyścisz cały piekarnik, musisz bardzo dokładnie go spłukać. Najlepiej zrobić to ciepłą wodą i zwykłą szmatką. Zmocz ją porządnie w wodzie, a potem kilka razy przetrzyj każdą część piekarnika. Jeśli zauważysz, że nadal jest brudny, powtórz czynność z nakładaniem papki z sodą i szczotkowaniem, a potem spłukiwaniem. Kiedy piekarnik za drugim razem stanie się czysty, przetrzyj go do sucha ścierką. I gotowe!