Świąteczne śledzie w śmietanie – jak je przyrządzić?

Świąteczne śledzie w śmietanie – jak je przyrządzić?
Ryby to w wielu domach podstawowe dania świąteczne. Nie tylko karp na wigilijnej kolacji wchodzi w ich jadłospis, lecz również śledzie, przygotowane w różnorodny sposób, z przyprawą korzenną, w oleju, w occie albo w śmietanie. Szczególnym upodobaniem darzona jest ostatnia wersja, dlatego właśnie przepis na nią podajemy w poniższym artykule.
Śledzie w śmietanie smakują doskonale zarówno z chlebem, jak i z gotowanymi ziemniakami.
Jakich składników potrzeba?
Zanim przejdzie się do przyrządzania smacznej przekąski, konieczne jest zebranie niezbędnych składników spożywczych, w tym:
* 0,5 kg filetów śledziowych,
* 0,5 kg cebuli,
* 2 jabłka,
* 2 duże kubki śmietany,
* sok z cytryny,
* pieprz,
* cukier.Krok pierwszy
Jabłka dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki. Przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć wszystkie na tarce o średnich oczkach.
Krok drugi
Śmietanę przelać do miski, dodać do niej jabłka i zamieszać. Cebulę pozbawić łupinek, posiekać na plasterki. Przełożyć ją do osobnej miski, posypać cukrem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na bok na 10 minut.
Krok trzeci
Przygotowane śledzie można przemyć lekko wodą, po czym pokroić na wygodne, nieduże kawałki. Przełożyć je do śmietany z jabłkami.
Krok czwarty
Do śledzi dodać cebulę oraz olej, który znajdował się w pojemniku ze śledziami. Wszystko razem delikatnie wymieszać, żeby ryby zostały obtoczone w białym kremie. Całość włożyć do lodówki na 5 – 6 godzin, a najlepiej na całą noc.