Uprawa kawy w warunkach domowych – podstawowe zasady
Uprawa kawy w warunkach domowych – podstawowe zasady
Kawa arabska uprawiana dziś w różnych rejonach świata pochodzi z Afryki. Tę tropikalną roślinę można uprawiać w doniczkach – doskonale nadaje się na roślinę ozdobną. Zdobią ją błyszczące liście, pachnące białe kwiaty oraz kolorowe owoce. Krzew kawy, który w naturalnym siedlisku dorasta do pięciu metrów wysokości, w domowej hodowli będzie niższy, osiągnie najwyżej dwa metry. Jak uprawiać kawowiec w warunkach domowych, dowiesz się z tego artykułu.
Stanowisko
Kawa potrzebuje stanowiska dobrze naświetlonego, ale nie powinna być wystawiona bezpośrednio na słońce. Może ono poparzyć jej błyszczące liście. Optymalna temperatura wynosi 20 – 22 stopnie Celsjusza. Nie należy rośliny narażać na przeciągi. Zimą kawa przechodzi okres spoczynku, należy więc ograniczyć nawożenie i podlewanie, a także obniżyć temperaturę do 18 stopni.
Podłoże
Dla kawy bardzo ważne jest odpowiednie podłoże. Jeśli je źle dobierzemy, roślina będzie chorowała i nie urośnie. Gleba musi być bardzo żyzna, lekka i lekko kwaśna. Można przygotować podłoże samodzielnie albo nabyć gotową mieszankę przeznaczoną dla cytrusów. Wiosną i latem wskazane jest także dokarmianie co dwa – trzy tygodnie nawozem nie zawierającym wapnia (nadaje się na przykład nawóz dla różaneczników).
Pielęgnacja
Kawa powinna mieć stale wilgotne podłoże, należy jednak uważać, aby rośliny nie przelać. Wodę wlewamy do doniczki. Trzeba wylewać nadmiar wody z podstawki. Jeśli nie chcemy, by roślina urosła za wysoka, trzeba ją przycinać, wtedy ładnie się rozkrzewi. Liście przecieramy wilgotną ściereczką z kurzu i co pewien czas zraszamy letnią wodą.
Siew
Można uprawiać kawę z nasion. Ponieważ szybko tracą one zdolność kiełkowania, należy je wysiać od razu po zakupie. Najlepiej kupić importowane nasiona, z roślin uprawianych w odpowiednich szklarniach. Wyhodowana w ten sposób roślina zakwitnie po trzech – czterech latach. W domowych warunkach kawa nie zawsze wydaje owoce.
Nasiona kawy wysiewamy do doniczek z piaskiem. Podłoże powinno być wilgotne. Aby nasiona wykiełkowały, temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić około 25 stopni. Siewki należy przepikować do ziemi kompostowej. Latem przesadzamy je do doniczek z przepuszczalną, żyzną, lekko kwaśną glebą.
Sadzenie
Można nabyć gotowe sadzonki kawy i uprawiać w doniczce. Należy wybrać egzemplarz zdrowy, bez podsychających czy żółknących liści, nie zaatakowany przez szkodniki. Ziemia nie może być wyschnięta.