Cenne zalety czarnej rzepy
Cenne zalety czarnej rzepy
Czarna rzepa to jeden z częstych składników produktów kosmetycznych, zwłaszcza dotyczących włosów. Właściwości rośliny nie są odkryciem obecnych kilku lat, lecz są znane i sprawdzone przez pokolenia. Nie wszystkim odpowiada kolor rzepy oraz jej zapach, jednak pomimo tego nie powinna być ignorowana – ma w sobie zalety, które pokocha każde ciało.
Działanie antygrzybiczne
Znajdujące się w czarnej rzepie olejki pozwalają na leczenie oraz zapobieganie grzybicy. Zabijają one nie tylko grzyby, lecz także ich zarodki, co powoduje, że grzybnia nie może się rozwijać i obejmować coraz większych połaci skóry.
Dla włosów
Najpopularniejszą zaletą czarnej rzepy jest jej pozytywny wpływ na włosy oraz skórę głowy. Dzięki niej można spowolnić łysienie, wzmocnić słabe włosy, które zaczynają lepiej rosnąć, jak również pomaga w usuwaniu łupieżu. Żeby otrzymać oczekiwane rezultaty, można umyć włosy sokiem z czarnej rzepy, a następnie spłukać go albo używać szamponu z wyciągiem z rośliny.
Dla układu trawiennego
Dzięki czarnej rzepie można poprawić stan układu trawiennego. Sok z czarnej rzepy reguluje trawienie oraz proces wytwarzania żółci, co pozwala pozbyć się licznych problemów gastrycznych. Dodatkowo regeneruje wątrobę, jak również oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Regularne picie niewielkiej ilości soku pozwala na poprawę samopoczucia.
Na nerwobóle
Nerwobóle mogą być bardzo uciążliwe, jednak można im zaradzić poprzez sok z czarnej rzepy. Dzięki nacieraniu bolących miejsc nalewką z rzepy oraz spirytusu można poradzić sobie z bólami. Regularne nacieranie sprawi, że dolegliwości albo całkiem znikną, albo zmniejszą się znacząco. Nalewkę z czarnej rzepy można również popijać i tym samym poprawiać stan żołądka, jednak należy wtedy ograniczyć ilość do 1 łyżeczki.
Bomba witaminowa
Czarna rzepa nazywana jest bombą witaminową i nie jest to nazwa przesadzona. Znajduje się w niej wiele składników odżywczych oraz witamin niezbędnych dla zdrowia organizmu. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B, witamina PP oraz C. Cenne są także sole mineralne: potasu, żelaza, wapnia, siarki i fosforu, których często brakuje w organizmie ze względu na problemy z dostarczaniem ich w innych pokarmach.
Dla odporności
Ilość witamin oraz olejków znajdująca się w czarnej rzepie powoduje, że ma ona doskonały wpływ na układ odpornościowy. Dzięki niej ma on zdolność odpierania infekcji, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zapobiega również infekcjom układu pokarmowego oraz chroni go przed podrażnieniami.