Advertising
Zakumaj.pl

Zasady poprawnego nakrywania do stołu

Opiekun artykułu: wrzosik
Zasady poprawnego nakrywania do stołu

Zasady poprawnego nakrywania do stołu

Nakrywanie do stołu może być sztuką. Poprawne, eleganckie nakrycie sprawi, że posiłek będzie przyjemnością. Dotyczy to przede wszystkim eleganckich przyjęć, proszonych kolacji, w czasie których jako goście pojawiają się nie tylko członkowie rodziny, ale i inne osoby, często mniej znane. W związku z tym warto znać zasady nakrywania do stołu, aby uniknąć ewentualnej gafy.

Advertising
Advertising
  • Elegancki obrus

    Elegancki obrus

    Podstawą nakrycia stołu jest obrus. Kładzie się go jako pierwszy i koniecznie trzeba zadbać o jego czystość oraz kolor. Najbardziej uniwersalnym, eleganckim kolorem jest biel. Na niej każda zastawa prezentuje się elegancko. Jednak nie jest zabronione korzystanie z innych kolorów. Trzeba jednak pamiętać o zasadzie, że im bardziej wzorzysty i kolorowy obrus, tym mniej wzorzysta powinna być zastawa, np. czerwony obrus będzie podkreślał białą zastawę, lecz czerwony obrus z żółtą zastawą nie zasłuży na miano eleganckiego.

  • Odpowiednie sztućce

    Odpowiednie sztućce

    Drugą istotną sprawą przy nakrywaniu do stołu są sztućce. Powinny być zawsze czyste, bez zaschniętych na nich resztek jedzenia. Konieczne jest także ich poprawne ułożenie oraz ilość, uzależniona od tego, ile dań zostanie podanych w czasie obiadu lub kolacji. Trzeba pamiętać, że wszystkie sztućce układa się w kolejności użycia, co ułatwia gościom korzystanie z nich. Widelce znajdują się po lewej stronie od talerza i obejmują widelczyk do przystawek, do sałaty oraz do dania głównego. Po prawej stronie znajdują się noże – najbliżej talerza, z trzonkiem w jego stronę – oraz łyżka. Nad talerzem powinno się umieścić sztućce do deseru – widelczyk, łyżeczkę albo jedno i drugie. Trzonek łyżeczki powinien być skierowany w prawo, widelczyka w lewo.

  • Liczba kieliszków

    Liczba kieliszków

    Liczba oraz rodzaj kieliszków zależy od trunków, które zamierza się podać, ale również od wielkości stołu. Jeżeli trzy kieliszki to za wiele i nie będzie miejsca na inne naczynia, można ograniczyć się do dwóch – na wodę i na wino. Do czerwonego i do białego wina są różne kieliszki, lecz gdy nie można pozwolić sobie na jeden i drugi, trzeba ograniczyć się do kieliszka uniwersalnego plus dodatkowego naczynia na czystą wodę.

  • Swoboda ruchu

    Swoboda ruchu

    Sukcesem nie jest zaproszenie dużej liczby gości. Sukces to posadzenie ich przy stole w taki sposób, aby wszystkim było wygodnie. Oznacza to wydzielenie każdemu takiej przestrzeni, w której może swobodnie poruszać łokciami – bez obijania się o sąsiada. Równie swobodna musi być możliwość sięgania po kieliszki oraz przyprawy, np. sól i pieprz.

Popularne tagi
  • savoir-vivre
  • gospodarz
  • nóż
  • małżeństwo
  • zasady sadzania gości przy stole
  • restauracja
  • talerz
  • kobieta
  • łyżeczka deserowa
  • zachowanie
  • starszyzna
  • konflikt
  • kieliszek do wina
  • przyjęcie
  • głęboki talerz
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
Zobacz również