Podstawowe zasady sadzenia rukoli
Podstawowe zasady sadzenia rukoli
Rukolę z powodzeniem można wyhodować samodzielnie. Wystarczy kawałek miejsca w ogródku, chęci oraz wiedza, w jaki sposób to zrobić. Można ją nabyć poprzez przeczytanie poniższego artykułu, który zawiera najważniejsze informacje. Dzięki nim podanie na stół sałatki z rukoli zerwanej własnoręcznie będzie bardzo łatwe, zwłaszcza jeżeli sadzenie wykona się pomiędzy marcem a wrześniem.
Przygotowanie miejsca
Rukola jest sałatą, dlatego warto przygotować dla niej rządki, żeby rosła w równych liniach, a nie w chaosie. Dodatkowo jest to ułatwienie przy pielęgnacji, ponieważ łatwiej zidentyfikować, gdzie znajdują się warzywa, a gdzie chwasty do wyrwania. Jeżeli dopiero rozpoczyna się sadzenie, rzędy o długości 1 – 2 metrów będą w zupełności wystarczające.
Wybór nasion
W jednym opakowaniu rukoli znajduje się ilość nasion, która pozwala obsiać aż 6 metrów. Użycie wszystkich może spowodować, że gotowych główek rukoli będzie za wiele, dlatego lepiej wysiać mniej, niż nie móc później poprawnie pielęgnować za dużej ilości warzyw. Poza tym, mniej nie będzie sobie przeszkadzać podczas wzrostu i przy czerpaniu składników odżywczych z gleby.
Sadzenie nasion
Po wybraniu odpowiedniej ilości nasionek zacząć je wkładać do ziemi. Niezbędne jest zrobienie wgłębień w glebie, można palcem lub narzędziem, np. łyżką, zachowując odległość 3 cm między jednym otworem a drugim. Do każdego z nich włożyć po 1 ziarenku, a następnie przysypać ziemią i lekko uklepać.
Pielęgnacja przyszłej rukoli
Gdy włoży się ziarna do ziemi i przyklepie, podlać je lekko wodą. Nie przesadzać, żeby nie zalać nasion, co mogłoby doprowadzić do gnicia nasionek i braku efektu. Usunąć liście, grudki ziemi, duże kamienie, które mogłyby przeszkodzić we wzroście rukoli. Teraz pozostaje tylko pielęgnować roślinkę – wyrywać chwasty oraz podlewać – i czekać, aż zaczną pojawiać się zielone listki. Jeżeli we znaki dają się szkodniki, zwłaszcza żuki, zakryć roślinę otuliną, aby nie była narażona na pożarcie. Po wyrośnięciu rukoli wyrywać ją na poziomie gleby i dodawać do dowolnego dania.